maandag 8 juli 2019

'Voortdurende schendingen mensenrechten in gevangenissen Brazilië de echte redenen voor doden'

(Bron foto: CNBB)
Aartsbisschop Sergio Castriani van Manaus kritisch over slechte situatie gevangenen

Gevangenissen zijn overvol - Cellen die bedoeld zijn om 8 mensen te huisvesten, zitten vol met gemiddeld 20 personen


Iets meer dan een maand nadat gevangenisrellen 55 mensen het leven kostten in Manaus, een van de grootste steden in het Braziliaanse Amazonegebied, wijst aartsbisschop Sergio Castriani van Manaus op de omstandigheden in het gevangenissysteem in de regio. De aartsbisschop schreef op de website van de Pastoral Carcerária Nacional van de Conferência Nacional dos Bispos do Brasil (CNBB) en nam een ​​e-mail op, die hij ontving over het 'serieuze risico van nieuwe sterfgevallen in gevangenissen'.

Op 26 mei leidde een rel tussen gevangenen in het Penitentiair Complex Anísio Jobim, de Compaj genaamd, tot 15 doden. De volgende dag werden nog eens 40 gedetineerden dood gevonden - vier bij de Compaj en de rest bij drie andere correctionele faciliteiten in de stad. De autoriteiten beweerden, dat de rellen werden veroorzaakt door een geschil tussen twee leiders van een criminele groepering die actief is binnen en buiten het gevangenissysteem, maar de Pastoral Carcerária Nacional van de Conferência Nacional dos Bispos do Brasil, zei dat de voortdurende schendingen van de mensenrechten in gevangenissen de echte redenen zijn voor de doden.

De e-mail in Castriani's artikel, gepubliceerd op de website van Pastoral Carcerária Nacional op 4 juli 2019, werd verstuurd door een niet-geïdentificeerde persoon, die op de hoogte was van de omstandigheden in het lokale gevangenissysteem.

'We hebben nieuws over het serieuze risico van nieuwe sterfgevallen in gevangenissen. Mensen die  de laatste dagen zijn vrijgelaten uit de gevangenis, zeiden dat de repressie hevig is. Er zijn maximaal 60 mensen in dezelfde cel. Het is niet mogelijk om te weten voor hoe lang, maar mensen die deze situatie hebben doorstaan, zeiden dat ze rechtop moesten slapen', aldus de e-mail.

De e-mail, volgens Castriani, beschrijft ook het voedsel dat aan de gedetineerden werd gegeven als zijnde besmet met 'insecten en zand'. 'Er is waterrantsoenering en er wordt slechts een paar minuten per dag te weinig geleverd om te drinken, kleren te wassen en te douchen. Ze zeiden dat ze water uit het toilet moesten drinken', vervolgde de e-mail.

Begin juni bezochten leden van de Commissie voor Mensenrechten en Minderheden (CHRM) van de Kamer van Afgevaardigden (het Lager Huis van het Braziliaanse Congres) Manaus om de sterfgevallen en de omstandigheden van de gevangenen te onderzoeken. Volgens het rapport van de CHRM zou het maximumaantal gedetineerden op de Compaj 454 moeten zijn, maar het huisvest momenteel 1.055. Cellen die bedoeld zijn om 8 mensen te huisvesten, zitten vol met gemiddeld 20 personen. In een andere gevangenisinstelling in Manaus, het Penal Institute Antônio Trindade, worden meer dan 65 mensen worden ondergebracht in een cel met acht personen.

Volgens het CHRM-rapport is het gevangenissysteem van de staat Amazonas de meest overbevolkte van Brazilië, met een bezettingsgraad van 484 procent. De meeste gedetineerden - 64 procent - zijn niet eens voor een rechtszaak geweest.

The Pastoral Carcerária Nacional heeft vraagtekens gezet bij de rol van Umanizzare, het particuliere bedrijf dat zes gevangenissen in de staat Amazonas beheert, waarvan vijf in Manaus. Volgens het rapport van het CHRM heeft het bedrijf de leiding over een gevangenispopulatie van 4.600 gedetineerden - en rekent $ 1.000 per maand voor elke gevangene, bijna het dubbele van het nationale gemiddelde.

'Volgens geestelijken die verbonden zijn met het Pastoral Carcerária Nacional, liet Umanizzare in 2017 60 mensen overlijden en konden door de voortzetting van het contract nog eens 55 mensen omkomen', aldus het rapport van de CHRM. Er zijn meerdere geruchten dat gevangenen worden gemarteld, maar dit kon niet worden bevestigd door de CHRM-afgevaardigden, die geen toestemming hadden om privé met gedetineerden te praten.

Niettemin vergeleek Castriani in zijn artikel de slechte behandeling die hij in het gevangenissysteem zelf ontving met marteling. 'Sommigen zullen zeggen dat dit geen marteling is. Maar wat wil de folteraar, zo niet om zijn slachtoffer ten volle te vernederen om onderdanigheid te verkrijgen? Helaas is wat er in de gevangenissen gebeurt, een weerspiegeling van de mentaliteit van een tijdperk waarin degenen die geen winnaars zijn geen rechten mogen hebben. Voor deze maatschappij verdienen sommige mensen het om gemarteld te worden', schreef de aartsbisschop.

In juni ontsloeg de extreemrechtse president Jair Bolsonaro alle functionarissen van de Alto Comissariado das Nações Unidas para os Direitos Humanos, een onafhankelijk orgaan dat gevangenissen inspecteert. Hij stopte ook de salarissen voor de inspecteurs, die nu als vrijwilligers moeten werken.

(Suriname Mirror/Crux Now)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten