maandag 8 juli 2019

Avior Group gaat rondhout oogsten en verwerken uit gemeenschapsbos inheems dorp Tapoeripa

(Bron foto: NII)
12 Amerikaanse dollar per mᶟ rondhout wordt voldaan voor de ontwikkeling van Tapoeripa


De dorpsleiding van het inheemse dorp Tapoeripa heeft een gemeenschapsboscontract ondertekend met het bedrijf Avior Group of Companies. Het bedrijf zal rondhout oogsten en verwerken uit het gemeenschapsbos van het dorp en zich committeren aan de verplichte bijdrage aan de ontwikkeling van de lokale gemeenschap. Kapitein Petrus Sabajo heeft namens het dorp de overeenkomst getekend, terwijl Stanley Wijngaarde zijn handtekening heeft geplaatst voor de Avior Group of Companies, tijdens een dorps krutu (vergadering) op 27 juni, aldus het Nationaal Informatie Instituut, NII, zondag 7 juli 2019. 

Het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen (DDOI) heeft in aanloop op de ondertekening opgetreden als overheidsbemiddelaar. Zij heeft in dat traject de intentie van de ondernemer overgebracht naar de gemeenschappen en de zaken opgenomen in de conceptovereenkomst, die samen met de bevolking is doorgenomen.

Op 2 april 2019 is het concept behandeld, waarbij de aanvullingen vanuit de gemeenschap zijn meegenomen.

Tapoeripa beschikt over een gemeenschapsbos met een omvang van 4.600 hectare. Tussen partijen is overeengekomen dat er een bedrag van 12 Amerikaanse dollar per mᶟ rondhout gestort zal worden, ten behoeve van de ontwikkeling van de dorpen. In het dorpsfonds zal daarnaast een eenmalig bedrag, groot 10.000 Amerikaanse dollar, worden gestort.

De onderdirecteur Gemeenschapsontwikkeling van DDOI zegt, dat de participatie van dorpen zeer belangrijk is in het proces, waarbij de gemeenschapsbossen worden ingezet om gemeenschappen te ontwikkelen.

'Er moet sprake zijn van inspraak, zodat wanneer er duurzame projecten hieruit voortvloeien, de gemeenschap aanvoelt dat zijzelf een bijdrage heeft geleverd aan haar eigen ontwikkeling. Verder is het belangrijk dat de ontwikkeling wordt doorgevoerd naar de jeugd. Het is deze stimulans die wij nastreven.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten