donderdag 14 maart 2019

Sommige bewoners Trio-dorp Kwamalasamutu drinken water met door SWM toegevoegd chloor

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
'Ik houd mijn hart vast voor deze dorpelingen en hoop niet dat ze ziek worden of zelfs dood gaan'


Ondanks het verbod van de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM) aan bewoners van het Trio-dorp Kwamalasamutu om het aangeboorde bronwater te drinken, geven sommigen hieraan geen gehoor. Er is chloor aan het water toegevoegd om het te zuiveren van bacteriën. 

'De mensen die dicht bij de waterinstallatie wonen, gaan ernaar toe om toch het chloorwater te drinken, omdat ze dorstig zijn', zegt een bewoner vandaag, donderdag 14 maart 2019, in de Ware Tijd. 'Ik houd mijn hart vast voor deze dorpelingen en hoop niet dat ze ziek worden of zelfs dood gaan.'

De waterinstallatie is relatief ver verwijderd van de rivier. De bewoners worden volgens deze bewoner sinds december vorig jaar geteisterd door een grote droogte, waardoor de kreken zijn uitgedroogd. Het water in de rivier is erg laag. Omdat veel mensen toch met dit weinige water hun emmers willen vullen, blijft het niet helder vanwege omwoeling van bodemvuil.

'We hebben al drie maanden geen regen gezien en als dit nog langer doorgaat, is dat niet normaal. Dit heeft te maken met klimaatverandering', denkt de bewoner.

De overheid heeft per vliegtuig water in flessen en jerrycans getransporteerd naar het dorp. 'Het is al bijna op, terwijl het voor langere tijd bestemd was.' De bewoner vertelt dat de waterinstallatie al een jaar buiten werking is, maar dat de overheid nu pas naar het gebied is gekomen om het probleem op te lossen. Naar zijns inziens is de waterpomp niet in staat voldoende druk te maken om het water te distribueren naar de huishoudens.

Vorige week hebben SWM-medewerkers samen met districtscommissaris Theresia Cirino van Coeroeni het dorp bezocht. Er zijn werkzaamheden verricht, maar de waterinstallatie is nog niet in orde. De SWM-werknemers zijn intussen weer vertrokken naar Paramaribo om binnenkort terug te keren. Ze hebben ook monsters meegenomen om de kwaliteit van het water te onderzoeken.

Sommige dorpelingen willen dit probleem niet voor de overheid alleen overlaten. Ze zien graag dat niet-gouvernementele organisaties zoals het Amazon Conservation Team (ACT) een handje helpen. In Tepu is er onlangs met de medewerking van ACT een waterinstallatie in gebruik genomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten