donderdag 14 maart 2019

Leden Politiebond treden nog steeds niet op tegen niet-betalers Rij- en Voertuigbelasting

'Politie niet bevoegd om de Wet Rij- en Voertuigenbelasting te handhaven'

Uitspraak rechtszaak Stichting Centre for Public Affairs Suriname tegen de Staat 28 maart


Leden van de Surinaamse Politiebond (SPB) zullen nog steeds niet optreden wanneer blijkt dat iemand geen Rij- en Voertuigbelasting heeft betaald. De voorzitter van de SPB, Raoul Hellings, zegt vandaag, donderdag 14 maart 2019, op Starnieuws dat er nog steeds geen instructies zijn gekomen vanuit het bevoegde gezag. Er is ook geen gesprek geweest met de leiding van het korps of de minister over deze kwestie. 

De politieleiding heeft de instructies gegeven om per 13 maart te controleren of voertuigbezitters de belasting hebben betaald. De SPB heeft eerder aangegeven, dat de wet onoverzichtelijk en onduidelijk is, en bovendien de uitvoering c.q. de handhaving voor problemen zal zorgen.

Het grootste heikelpunt is dat zijdens het Openbaar Ministerie (de procureur-generaal) geen instructies c.q. richtlijnen zijn gegeven met betrekking tot de handhaving. Het bondsbestuur vindt dat de Procureur-Generaal onbevoegd is om instructies of richtlijnen tot de opsporing te geven aan de politie, aangezien deze functionaris geen vervolgingsambtenaar is en ook geen deel uitmaakt van het bevoegde gezag conform het Politiehandvest. Op basis hiervan heeft het bestuur besloten zijn leden te verbieden op te treden totdat er instructies c.q richtlijnen zijdens het Openbaar Ministerie zijn ontvangen. Deze maatregel is bedoeld om de leden te beschermen tegen de gevolgen, die voortvloeien uit onrechtmatig politieoptreden.

Het standpunt blijft volgens Hellings overeind totdat op de juiste wijze, via het bevoegde gezag de instructies zijn gegeven aan de politie.

De rechtszaak die aanhangig is gemaakt tegen de Wet Rij- en Voertuigenbelasting (RVB) is uitgeprocedeerd. De partijen, Stichting Centre for Public Affairs Suriname en de Staat hebben hun zienswijze gegeven. De rechter zal op 28 maart vonnis vellen in de rechtszaak die aanhangig is gemaakt door Stichting Centre for Public Affairs Suriname tegen de Staat, tegen de Wet Rij- en Voertuigenbelasting.

Anand Biharie van de stichting zegt, dat de politie niet bevoegd is om de Wet Rij- en Voertuigenbelasting te handhaven. Immers, de wet wordt beklaagd en er wordt gevorderd dat het onrechtmatig moet worden bevonden. Dit brengt volgens Biharie met zich mee, dat partijen onderworpen zijn aan beoordeling van de rechter. Afgewacht moet worden wat het oordeel van de rechter is, stelt Biharie.

'De essentie van de zaak brengt met zich mee dat de politie de wet niet mag handhaven vanwege de omkeerbare gevolgen die ook kunnen intreden. Dit is ook voorgelegd aan de president en de minister van Financiën', zegt Biharie. Duizenden mensen hebben bezwaarschriften ingediend tegen deze wet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten