dinsdag 19 februari 2019

Vinder gecrashte Hi-Jet helikopter moet te lang wachten op toegezegde beloning

Gilliano Bronne hoopt niet dat het bedrijf hem voor de gek houdt

'Er is weer gezegd dat het bedrijf wacht op resultaat onderzoek van het Openbaar Ministerie'


Gilliano Bronne, die de neergestorte helikopter van Hi-Jet Helicopter Services vond, baalt ervan dat hij de uitgeloofde beloning nog steeds niet heeft gekregen. De helikopter verdween op 23 mei 2015 van de radar op weg van Kwamalasamutu naar Paramaribo. Zoekacties van onder meer het bedrijf leverden destijds niets op en de onderneming loofde een beloning van 35.000 Amerikaanse dollar uit voor de persoon die het toestel zou vinden.

Bronne stuitte in november 2017 in het Matawaigebied op het uitgebrande toestel en de stoffelijke resten van piloot Donovan van Embricqs en boordtechnicus Ryatno Kertodikromo tijdens het kappen van een tracé in het bos.

'Ik ben niet lang terug bij Hi-Jet geweest en moest al voor de derde of vierde keer hetzelfde verhaal aanhoren. Er is weer aan me gezegd dat het bedrijf wacht op het resultaat van het onderzoek van het Openbaar Ministerie', aldus Bronne in de Ware Tijd van maandag 18 februari 2019.

Hij hoopt niet dat het bedrijf hem voor de gek houdt. 'Na de begrafenis van de twee mannen zou het geld worden uitgekeerd, had het bedrijf ons voorgehouden. Maar, we hebben nog steeds niets gekregen.'

President-commissaris Omar Terborg van Hi-Jet Helicopter Services was niet bereikbaar voor commentaar, aldus de Ware Tijd.

De stoffelijke resten van de twee slachtoffers zijn kort na een herdenkingsdienst in augustus 2018 begraven.

Bronne herinnert zich, dat hij tijdens het kappen van een tracé iets zag dat op een kamp leek van goudzoekers, maar toen hij dichterbij kwam, merkte hij op dat het om iets heel anders ging. 'Uit angst heb ik een collega geroepen die niet ver van me was. We hebben toen geconstateerd dat het ging om een gecrashte helikopter en troffen ook de botten aan.'

Zijn collega vertelde hem toen het verhaal van de verdwenen helikopter. Bronne zelf wist naar eigen zeggen niets daarvan. 'We zijn toen naar ons kamp gegaan en hebben contact met de politie gemaakt', zegt hij. Volgens hem waren er in totaal zes mannen op verschillende plekken in het bos en was de kok zoals gewoonlijk in het kamp achtergebleven. Of ook de anderen een beloning zullen krijgen weet Bronne niet.

Zelf weet hij nog niet wat hij met het geld zal doen. Wat hem een tevreden gevoel geeft is, dat zijn vondst ertoe heeft geleid dat de nabestaanden van de piloot en technicus hen een waardige begrafenis hebben kunnen geven. 'De familieleden zijn niet meer in het ongewisse en kunnen dat hoofdstuk in hun leven afsluiten', aldus Bronne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten