dinsdag 19 februari 2019

Verdachte rijstondernemer Oedit wil zijn verhaal doen in mega cocaïne Cessna-zaak

Hoofdverdachte in zaak nog steeds vast in Nederland wachtend op zijn uitlevering

Getuigen leggen belastende verklaringen af tegen twee mede-verdachten


Ramchender (Raj) Oedit wil zijn verhaal doen in de mega drugszaak waarin hij als verdachte is aangemerkt. Zijn advocaat Irvin Kanhai heeft gisteren bij de behandeling van de zaak, de Kantonrechter verteld, dat zijn cliënt gehoord wil worden. Dit bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 19 februari 2019.

In maart vorig jaar werd 488 kilo cocaïne onderschept in een Cess na sportvliegtuigje. Het toestel was geland op het terrein van ondernemer Oedit bij km 71,5 in het district Saramacca.

De Officier van Justitie vroeg de rechter om enkele onderzoeken te laten verrichten door de politie. Ze heeft graag, dat de politie enkele mensen hoort en kan daarom niet aangeven hoe lang dit onderzoek zal duren.

Door het belgedrag van Oedit zijn enkele personen in beeld gebracht. Kanhai stemde in met het onderzoek dat de Officier van Justitie door de politie wil laten verrichten. De zaak van Oedit wordt separaat behandeld.

De medeverdachten worden wel simultaan gehoord in deze mega drugszaak.

Ondernemer Oedit is aangehouden in Nederland. Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday bevestigde zijn aanhouding zondag 28 oktober 2018. Baidjnath Panday zei, dat tijdig om uitlevering van Oedit is gevraagd op basis van een rechtshulpverzoek. De verdachte, die ook eigenaar is van Ramasha Radio en -TV, was ondergedoken. Hij zag kans om via de J.A. Pengelluchthaven het land te verlaten. De man beweerde, dat hij niet was gevlucht, maar om gezondheidsredenen naar Nederland was gegaan.
Oedit is niet zo onschuldig als hij doet voorkomen

Hij is al een paar keer in Nederlands in verband gebracht met drugszaken. In dit artikel van 4 april 2000 noemt Dagblad Trouw al de naam van Oedit. De krant schreef toen:

'(...) Commissaris Chan Santokhi, hoofd van de justitiële dienst van de politie, loopt de politieke partijen af om ze te waarschuwen voor dubieuze geldschieters. Hij verwijst ze naar de praktijken van het Cali-kartel dat in Colombia de verkiezing van de vorige president, Ernesto Samper, financierde. ,,Let op wie u iets aanbiedt. Het zijn geen duistere figuren met lapjes voor hun oog en tatoeages. Ze sturen mensen die u goed kent'', roept Santokhi. Hij doelt onder anderen op de Surinaamse zakenman Parmessar, alias 'de kleine Escobar', nog geen 35 jaar oud en al goed voor een vermogen van honderd miljoen dollar. Hij werd een paar jaar geleden in de VS aangehouden toen hij samen met Radj Oedit, alias 'Escobar' een vliegtuig wilde kopen en betalen met contant geld. (...)'

Ook het blad Vrij Nederland heeft het 7 mei 2014 over Oedit in een uitgebreid artikel over Bouterse. Vrij Nederland schreef:

'(...) Zo was zijn oorspronkelijke Bouterse-verkla­ring volgens Van Loon tot stand gekomen. In dat explosieve document uit 1999 beweerde de kroongetuige dat hij midden jaren negentig in contact was gekomen met mensen van het zogeheten Suri-kartel. Hij was samen met zijn Belgische handlanger Marcel Geladi via Frans-Guyana naar Suriname gereisd om daar in Paramaribo zaken te doen met Radj Oedit, een gekend kopstuk uit de Surinaamse drugsscene. Op een gegeven moment kwamen ze in een kantoortje waar ‘een man die kalend was met een klein ringbaardje’ de visa in hun paspoorten regelde. Daarna zou Oedit hebben gevraagd: ‘Weten jullie wel bij wie jullie nu zijn geweest?’ Dat was dus Desi Bouterse, dezelfde persoon die Van Loon op een later moment ‘in een hawaïshirt’ bij een volgende bespreking zag binnenlopen. Het bleek de grote baas op de achtergrond, met wie de criminele Belgen uiteindelijk aan tafel zouden belanden om te onderhandelen over honderden kilo’s coke. (...)'

De Ware Tijd bericht vandaag, dat Harti L. en Dionathan M. gisteren nogal verbaasd keken, toen drie getuigen meerdere belastende verklaringen tegen ze aflegden. Dit tweetal zat samen in het vliegtuig dat op 13 maart vorig jaar met 388 kilo drugs aan boord landde op het terrein van Oedit in Saramacca.

De mannen hebben bij de rechter-commissaris verklaard dat ze niet in Suriname wilden landen, maar dat is door de getuigen, allen politieambtenaren, tegengesproken, omdat het vermoeden bestaat dat ditzelfde vliegtuig de dag ervoor al drugs had geleverd op hetzelfde adres.

Volgens de commandant van het team dat de verdachten heeft aangehouden, is het vliegtuig geruime tijd gevolgd door twee helikopters met een gemengde eenheid. 'Ze verdwenen op gegeven moment onder de vegetatie. En van bovenuit konden wij ze niet meer zien. Na enkele minuten kwamen ze weer tevoorschijn', verklaarde hij. De politieman kon echter niet verklaren of het vliegtuig in die tussentijd ergens was geland.

Toen de verdachten door hadden dat ze op de hielen werden gezeten, probeerden ze te vluchten naar Guyana. De politie belette die poging door intimidatieschoten te lossen op het vliegtuig nadat de bemanning weigerde gehoor te geven aan de instructies. De verdachten zijn daarna regelrecht gevlogen naar het terrein op Saramacca.

Volgens de getuige, die belast was met het technische onderzoek, zijn belangrijke zaken die waren opgeslagen in het geheugen van de gps uitgewist. Hierdoor kon de politie sommige informatie niet natrekken. Zo kon zij bijvoorbeeld niet achterhalen waar het vliegtuigje precies is geweest, voordat het in Suriname kwam.

De politie heeft wel een aantal gps-punten geconstateerd, waaruit is af te leiden dat de verdachten naar Brazilië zouden vliegen. Het terrein van Oedit was ook één van de bestemmingen van het vliegtuig, omdat dit areaal ook is opgenomen in hun gps.

Toen duidelijk werd, dat de politie een tip gekregen had, werd een tractor geplaatst op de airstrip als teken dat er iets niet in orde was. Oedit zou de voorman, ene Kalicharan, opdracht hebben gegeven om de tractor dwars op de airstrip te parkeren. 'Het was een soort wenk om de mannen te laten weten dat ze niet moesten landen', verklaarde de getuige.

De derde getuige die de twee verdachten heeft verhoord, verklaarde dat het niet de eerste keer was dat de twee mannen drugs brachten op dat adres. 'Dat heeft de piloot zelf verklaard. Hij heeft me gezegd dat de dag ervoor hij al op de locatie was', aldus de getuige. Een fles Diamond Blue water en een verpakking van een Fernandes bol, waren volgens hem stille getuigen.

Daarnaast zou Oedit alle werknemers die op dat moment aanwezig waren op het areaal hebben opgedragen zich naar een andere locatie te verplaatsen. 'Er was geen reden daarvoor', verklaarde de getuige verder. De verdachten hebben deze zaken eerder bekend bij de politie. Maar, bij de rechter- commissaris hebben zij dat ontkend.

Op 4 maart zal deze zaak verder worden behandeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten