dinsdag 19 februari 2019

DNA eist opheldering van regering over ontslag Gersie als governor van Centrale Bank

Minister Moestadja: 'Mijn collega Hoefdraad is de bron geweest van mijn mededeling over Gersie'

- Assembleevoorzitster Geerlings-Simons: 'Er worden geen ontwerpwetten behandeld, totdat de regering geantwoord heeft'
- Vergadering verdaagd, omdat minister Hoefdraad niet kwam opdagen


De Nationale Assemblee (DNA) heeft van de regering vandaag, dinsdag 19 februari 2019, tijdens de openbare vergadering geëist, dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën of vicepresident Ashwin Adhin antwoord geeft op het terugtreden van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). 

Aangezien Hoefdraad nog niet aanwezig was, werd besloten ingekomen stukken te behandelen en daarna de vergadering te schorsen. Er zullen geen ontwerpwetten behandeld worden, totdat de regering geantwoord heeft, deelde Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons mee.

Minister Soewarto Moestadja, regeringscoördinator van de regering in DNA, zei dat zijn collega Hoefdraad de bron is geweest van de mededeling die hij op 8 februari gedaan had in DNA. Moestadja merkte op, dat hij altijd op een volwaardige manier het college heeft geïnformeerd. Dat pad heeft hij nooit verlaten.

Moestadja had toen gezegd, in reactie op vragen van Assembleeleden, dat de regering niet van plan was Gersie te ontslaan. Het gaat om 'gossip', zei hij. Op 12 februari is Gersie aan de kant gezet in een onderhoud dat president Desi Bouterse in bijzijn van Hoefdraad met hem had.


Marinus Bee (waarnemend fractievoorzitter ABOP) merkte, op dat de regering één en ondeelbaar is. Hij betreurt het, dat minister Moestadja met zijn antwoord over Gersie in een bepaalde positie is terechtgekomen.

Hij haalde aan, dat er een prettige samenwerking is opgebouwd met Moestadja, maar als het om zaken over de regering gaat, zal hij niet meer luisteren naar de coördinator van de regering. Hij ondersteunde Geerlings-Simons, dat er niet verder vergaderd wordt totdat de regering heeft geantwoord. De ondersteuning kreeg zij ook van Mahinder Jogi (VHP).

Rond kwart over twee werd de vergadering door Geerlings-Simons verdaagd naar donderdag, omdat minister Hoefdraad niet kwam opdagen vanwege andere verplichtingen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten