woensdag 6 februari 2019

Belfort (ABOP): ‘President doet nu alsof die ex-militairen een last zijn’

'Ronduit belachelijk, dat deze mannen nog steeds maandelijkse uitkering krijgen van Srd 200'

'Regering heeft wel honderden duizend Amerikaanse dollars recent verspild aan een bokswedstrijd'


ABOP-parlementariër Edward Belfort vindt, dat president Desi Bouterse zich moet schamen dat hij een groep van 1.300 tot 1.600 ex-militairen in onzekerheid heeft gelaten. Binnen deze groep is vrees ontstaan voor het wegvallen van de maandelijkse resocialisatievergoeding van Srd 200. Enkele personen zijn al van de betaallijst geschrapt. Een groep van ruim 30 man trok vorige week donderdag naar het Kabinet van de President in de hoop de president te spreken. De groep werd echter ontvangen door de kabinetsdirecteur die beloofde Bouterse te bewegen om de ontevredenheid weg te maken. De groep heeft daarna zijn ongenoegen geuit bij De Nationale Assemblee. 

Volgens de parlementariër gaat het naast de vergoeding om beloftes die Bouterse als legerleider in de jaren tachtig heeft gedaan, maar tot nu toe niet heeft kunnen waarmaken.

'De mannen zouden een perceel, woning en ook grond krijgen waar zij aan landbouw konden doen. Dat alles is niet doorgegaan. Je doet nu alsof die mannen een last zijn voor je', zegt Belfort woensdag 6 februari 2019 in het Dagblad Suriname. Hij vindt dat nu al een start moet worden gemaakt door alvast het bedrag van Srd 200 te verhogen voor deze groep.

Een jongere broer van Belfort en een aantal vrienden maken ook deel uit van deze groep. Uit ervaring weet hij daarom, dat deze mannen veel in hun militaire periode hebben meegemaakt.

'In februari 1986 zijn leden van de militaire politie thuis bij ons gekomen en hij werd genomen en weggebracht. Toen wij hem weer zagen, was hij totaal gemilitariseerd. Hij heeft ook in de binnenlandse strijd, een zinloze oorlog, gevochten waar ik ook vrienden, familie en kennissen aan beide zijde heb verloren. Na die oorlog heeft de toenmalige bevelhebber van het leger een aantal dingen aan die heren beloofd. Nu zit Bouterse in zijn tweede termijn als president en die Srd 200 wil hij stopzetten.'

In het geval van zijn jongere broer heeft de familie zelfs geestelijk hulp moeten zoeken ‘om de man weer op normale manier te laten functioneren’. “Wij hebben hem overal gebracht en voor hem gebeden. Maar wat gebeurt er dan met de rest van die groep?', stelt Belfort.

Belfort schroomt er niet voor te stellen, dat de toenmalige legerleider ook deze groep vergeten Surinamers beet heeft genomen. De parlementariër vindt het ronduit belachelijk, dat deze mannen nog steeds een maandelijkse uitkering krijgen van Srd 200, terwijl in de afgelopen vier jaren alles met meer dan 100% duurder is geworden. De Srd 200 werd volgens Belfort aan de ex-militairen toegewezen onder het bewind van president Ronald Venetiaan.

'Die Srd 200 is niet genoeg, terwijl er zoveel geld verspild wordt. Er zijn honderden duizend Amerikaanse dollars recent verspild aan een bokswedstrijd en in mei wordt ook de artiest Buju Banton naar Suriname gehaald door dezelfde organisatie van de NDP. Is dat nodig? Deze mannen vragen niet veel. Geef ze een stuk terrein en kom ze tegemoet', aldus de politicus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten