woensdag 6 februari 2019

Minister Tsang schorst voor onbepaalde tijd twee corrupte medewerkers

Medewerkers nemen geld winkelier aan om bij hem in beslag genomen goederen terug te geven


Nadat vorig jaar het hoofd van de Economische Controledienst (ECD) wegens vermoedelijke fraude aan de kant was gezet en door de politie was aangehouden, zijn andere medewerkers van deze afdeling ook in de fout gegaan. S.S. en H.E. zijn door minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) voor onbepaalde tijd geschorst. Zij hebben geld van een winkelier aangenomen om hem de bij hem in beslag genomen goederen terug te geven, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 6 februari 2019.

Deze twee medewerkers waren enkele weken geleden met twee collega's voor controle in Commewijne. Bij een winkelier werd een partij gesmokkelde sigaretten in beslag genomen. Achteraf hebben de twee, buiten medeweten van hun collega's, tegen betaling de sigaretten teruggegeven. Het geld hebben ze onderling verdeeld.

Onderzoek bracht aan het licht dat alleen H.E. en S.S. betrokken zijn bij de zwendel. Het gaat om medewerkers die al vele jaren bij het ministerie of de ECD werken. De vrouw zou over enkele jaren met pensioen gaan.

De afgelopen dagen werd in de top van het ministerie overlegd wat te doen met de corrupte ambtenaren. Nadat de minister beeldmateriaal had bekeken waarop te zien is dat de sigaretten worden teruggegeven, is de knoop doorgehakt en was het besluit ontslag. Uiteindelijk werd - nadat hun chef voor hen had gepleit - de beslissing zodanig geformuleerd, dat de medewerkers voor 'onbepaalde tijd' worden geschorst.

'Dit is de op één na zwaarste straf in de ambtenarij. In feite kom je niet terug. Eigenlijk is het gewoon ontslag, maar anders geformuleerd', zegt een ingewijde. Als gevolg van de schorsing zijn ook de pasjes van de twee als buitengewoon agent van politie ingetrokken.

Volgens een informant zijn de afgelopen maanden zeker zes ECD-medewerkers aan de kant gezet wegens ontoelaatbare handelingen. In september vorig jaar raakte de dienst in opspraak nadat het hoofd, politie-inspecteur Edith Rosheuvel, in verzekering werd gesteld na aangifte tegen haar wegens onder andere afpersing door een ondernemer. In deze zaak werden op een gegeven moment ook de aangever en een andere politie-inspecteur, Eric Macrooy, aangehouden. Alle verdachten zijn intussen voorlopig in vrijheid. Het strafproces in deze zaak is nog in behandeling bij de rechter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten