woensdag 6 februari 2019

In Brazilië worden gemiddeld vier vrouwen elke dag vermoord

Verontrustend nieuw rapport van Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR)

(Bron foto: AP-Andre Penner)

Volgens een verontrustend nieuw rapport van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR, Inter-American Commission on Human Rights), zijn er in de eerste paar weken van 2019 126 gendergerelateerde moorden op vrouwen en 67 moordpogingen al gemeld in Brazilië, een gemiddelde van vier vrouwen elke dag vermoord.

'De commissie roept de Braziliaanse staat op om alomvattende strategieën uit te voeren om deze daden te voorkomen, zijn verplichting na te komen om de verantwoordelijken te onderzoeken, vervolgen en straffen, en om bescherming en volledige schadevergoeding te bieden aan alle slachtoffers", riepen de in de VS gevestigde mensenrechten organisatie in een verklaring.


Het rapport geeft aan, dat in de staat Rio de Janeiro jaarlijks gemiddeld driehonderd vrouwen worden vermoord en alleen al in de staat São Paulo, van januari tot november vorig jaar, werden 377 vrouwen vermoord.



Het rapport laat verder zien dat de meeste gendergerelateerde moordzaken tegen vrouwen tot nu toe dit jaar plaatsvonden als gevolg van huiselijk geweld, meestal door een vriend met een eerdere geschiedenis van geweld tegen het slachtoffer.

'In de meeste gevallen hadden de vermoorde vrouwen eerder hun agressors aangeklaagd, werden zij geconfronteerd met ernstig huiselijk geweld, of leden zij aan eerdere aanvallen of poging tot moord.'

In een sombere notitie concludeert de IACHR, dat 'de moorden op vrouwen geen geïsoleerd probleem zijn en symptomatisch voor een patroon van gendergeweld tegen vrouwen dat het hele land treft, het resultaat van seksistische waarden die diep geworteld zijn in de Braziliaanse samenleving.'

Om dit tij van gendergerelateerd geweld tegen te gaan, voerde Brazilië in 2015 strafwetgeving met strengere sancties in voor daders van het op geslacht gebaseerd doden van vrouwen. Volgens commissaris van de IACHR, Margarette May, 'is het nu echter essentieel om de preventie- en beschermingsmaatregelen te versterken .... Geweld tegen vrouwen is een zaak van echte ernst en de autoriteiten op het hoogste niveau moeten er zo goed mogelijk aan werken, met ernst en urgentie.'

De mensenrechtenorganisatie waarschuwt dat zwarte vrouwen, die behoren tot inheemse groepen, en leden van de LGBT-gemeenschap, evenals vrouwelijke politici en mensenrechtenactivisten het grootste risico lopen om te worden gedood. Afgelopen maart werd gemeenteraadslid van Rio de Janeiro en bekend mensenrechtenactiviste Marielle Franco, die ook zwart was en lid was van de LGBT-gemeenschap, samen met haar chauffeur Anderson Gomes neergeschoten na het verlaten van een openbare bijeenkomst in Centro, dat wereldwijd verontwaardiging teweegbracht en protesten. Bijna een jaar later blijven hun moorden onopgelost.


(Suriname Mirror/The Rio Times)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten