woensdag 6 februari 2019

'Refineria Isla Curaçao betaalt personeelsleden en leveranciers vooralsnog volledig en op tijd'

'Ik zou liegen als ik zou beweren, dat dit ook tot en met eind 2019 het geval is’

Opstarten Isla na maanden stilstand weer gestaakt: er is geen of onvoldoende ruwe olie voorradig


Refineria Isla Curaçao betaalt alle personeelsleden en leveranciers volledig en op tijd, maar de woordvoerder van de PdVSA-raffinaderij zou naar eigen zeggen ‘liegen als ik zou beweren dat dit ook tot en met eind 2019 het geval is’. 

De door Petróleos de Venezuela S.A. gerunde raffinaderij heeft volgens woordvoerder Earl Balborda het proces om de Isla na maanden stilstand op te starten weer moeten staken. Reden: er is geen of onvoldoende ruwe olie voorradig. De levering vanuit Venezuela is stopgezet.

Volgens Balborda, vandaag, woensdag 6 februari 2019, in het Antilliaans Dagblad, is dat ‘niet vanwege de politieke situatie in Venezuela’, maar door de beslagleggingen op scheepsladingen. Hij wijst op een tanker die in december vorig jaar aanmeerde aan de olieterminal in Bullenbaai. Het schip ligt er nog, omdat er door internationale partijen beslag is gelegd op de inhoud die deels van PdVSA en deels van Isla is. Er is een rechtszaak over gevoerd en gewonnen, zegt Balborda, maar het schip mag nu niet terugkeren voor het halen van nieuwe ladingen. Dit maakt dat de situatie binnen de Curaçaose raffinaderij nijpend wordt.

Voor de komende twee maanden is het nog oké en vol te houden - ‘niet acuut dus’ - maar als de toevoer van ruwe olie uitblijft, zal Isla de jaarwisseling niet halen.

De Curaçao Refinery Utilities (CRU), die de raffinaderij van stroom, stoom, water en luchtdruk voorziet, functioneert weer. Het probleem is echter het uitblijven van olie om die te verwerken tot te verkopen brandstofproducten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten