zaterdag 26 januari 2019

Mexico bereid te bemiddelen in Venezuela tussen Guaido en Maduro

President Obrador: 'Laat beide partijen erom vragen, we zijn bereid om te helpen bij bemiddeling'

Ook Rusland biedt bemiddelende rol aan


Mexico zei vrijdag 25 januari 2019, dat het bereid is om te bemiddelen tussen de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro en oppositieleider en Congresleider èn zelf-verklaard president Juan Guaido, als beide partijen daarom verzoeken en ermee instemmen.

Guaido verklaarde zich woensdag interim-president, gesteund door Washington en de meeste Latijns-Amerikaanse landen. Maar Mexico - ooit een vocaal lid van het regionale blok van de Lima-groep dat was opgericht om Maduro onder druk te zetten om democratische hervormingen door te voeren - sloeg een disharmonische toon aan.

De regering van de linkse president Andres Manuel Lopez zei, dat het geen partij en gebrandmerkte steun voor Guaido zou kiezen, als een schending van de soevereiniteit. 'Laat beide partijen erom vragen. We zijn bereid om te helpen bij de bemiddeling ... we kunnen dit niet doen, alleen omdat een van de partijen het voorstelt en zegt dat we dat zijn', vertelde Lopez Obrador aan journalisten.

'Als ze tot een overeenkomst komen en echt een dialoog willen, om een ​​vreedzame oplossing te vinden, zou ons land zoals het in het verleden heeft gedaan met betrekking tot buitenlandse politiek opnieuw als bemiddelaar willen dienen', voegde hij eraan toe tijdens zijn dagelijkse persconferentie.


Socialist Maduro zei dat hij voorstellen van Mexico en Uruguay steunt om 'een internationaal initiatief te creëren voor een dialoog tussen de politieke krachten in Venezuela, om een ​​overeenkomst te zoeken in het kader van onze Grondwet, die stabiliteit en vrede garandeert voor alle Venezolanen'.

Maduro, die de olierijke natie leidde sinds 2013 en vorig jaar werd herkozen in een verkiezing die grotendeels als een schijnvertoning werd gezien, verbrak eerder deze week diplomatieke banden met de Verenigde Staten. Sommige Amerikaanse diplomaten verlieten vrijdag de ambassade te Caracas naar de luchthaven.

Rusland bood vrijdag ook aan, indien nodig, te bemiddelen tussen de regering en de oppositie in Venezuela, en zei dat het bereid was om samen te werken met alle politieke krachten die verantwoordelijk handelden.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/Azteca Noticias/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten