zaterdag 26 januari 2019

VN-Comité tegen Foltering wil met spoed goede asielprocedure op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

Eilanden hebben geen vluchtelingen asielwetgeving hebben, een ‘aanzienlijk gat’ in de wetgeving


Het VN-Comité tegen Foltering (CAT, Committee Against Torture) vindt dat op Aruba, Curaçao en Sint Maarten met spoed een goede asielprocedure moet worden vastgesteld. Dat staat in de conclusies en aanbeveling van de zevende periodieke rapportage over het Koninkrijk. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 26 januari 2019.

Het Koninkrijk is op 20 en 21 november voor het CAT verschenen. Daarbij is Den Haag verantwoordelijk voor het hele Koninkrijk, dus ook voor de autonome Caribische landen.

Tegenover de zorgen over onder andere het asielbeleid op Curaçao staan ook positieve ontwikkelingen. Zo is de definitie van huiselijk geweld in de strafwetgeving op Sint Maarten uitgebreid, wordt mensensmokkel en -handel in het Caribische deel van het Koninkrijk aangepakt en wordt beter toezicht gehouden op de behandeling van gedetineerden op Curaçao. Dat neemt niet weg dat de lijst met zorgpunten een stuk langer is. Die gaat overigens niet alleen over de Caribische eilanden, ook in Europees Nederland zijn nog genoeg verbeterpunten.

Over Curaçao noemt het CAT een aantal van ‘meer dan duizend’ Venezolanen die in 2017 zijn uitgezet, terwijl ‘een aantal’ van hen heeft aangegeven bang te zijn te worden gemarteld of mishandeld bij hun terugkeer. Het comité is bezorgd, omdat Curaçao, Aruba en Sint Maarten geen vluchtelingen asielwetgeving hebben. Een ‘aanzienlijk gat’ in de wetgeving, aldus het CAT.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten