zaterdag 26 januari 2019

Ruim 200 vermisten na damdoorbraak in zuidoosten van Brazilië

(Bron foto: Twitter)
Dam in Brumadinho niet de eerste van mijnbouwbedrijf Vale die het begeeft


Meer dan tweehonderd personen zijn vermist en zeker zeven mensen zijn omgekomen nadat de een dam vrijdag doorbrak in het zuidoosten van Brazilië. Door het doorbreken ontstond een modderstroom. Arbeiders van een lokale mijn kwamen diep in die stroom terecht. Dat meldt BBC Brasil vrijdag 25 januari 2019.

De dam, in de gemeente Brumadinho, is in het bezit van mijnbedrijf Vale. Drie jaar geleden brak er ook een dam van Cale in de Brazilliaanse staat Minas Gerais. Toen kwamen negentien personen om het leven. Die stuwdam, eigendom van Samarco Mineracao SA - de joint venture tussen Vale en BHP Billiton – heeft huizen bedolven en geldt als de ergste milieuramp van Brazilië.



'Het redden en opvangen van gewonden wordt gedaan door brandweer en burgerwachten. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend', aldus Vale in een verklaring. 'Vale heeft een noodplan geactiveerd. De hoogste prioriteit van het bedrijf ligt op dit moment bij het behouden en beschermen van de levens van werknemers en leden van de gemeenschap.'


Op beelden die worden verspreid via social media is te zien hoe groot de impact van het doorbreken is:







(Suriname Mirror/g1.globo/BBC Brasil/em.com.br/Agencia Brasil EBC/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten