zaterdag 26 januari 2019

Vier medewerkers Nederlands bedrijf Fugro vermist na dambreuk in Brazilië

Het gaat niet om Nederlandse medewerkers, maar om lokale werknemers


Autoriteiten en reddingswerkers vrezen dat dambreuk aan honderden mensen het leven heeft gekost


Vier medewerkers van het Nederlandse bedrijf Fugro - ook actief in Suriname - zijn vermist geraakt na de dambreuk in Brazilië. Die breuk veroorzaakte een enorme modderstroom. Het gaat niet om Nederlandse medewerkers, maar om lokale werknemers. Dat heeft het bodemonderzoekbedrijf zaterdag 26 januari 2019 gemeld.

Vrijdag brak de dam van een ijzerertsmijn in het zuiden van Brazilië door onbekende oorzaak. De dam ligt vlakbij het stadje Bramadinho, ten zuiden van Belo Horizonte in de deelstaat Minas Gerais, en is van mijnbouwbedrijf Vale.

De gemeenschap Vila Forteco is overspoeld door modder en afval. Delen ervan zijn geëvacueerd. Na de doorbraak overstroomde nog een andere dam.


Op de locatie heeft Fugro vijf mensen aan het werk. Van hen zijn er vier vermist. Een collega is gered en is opgenomen in een lokaal ziekenhuis met kleine verwondingen. Fugro werkt samen met de lokale autoriteiten om meer informatie te krijgen over de collega’s. De families van de vermiste mensen krijgen alle steun van Fugro, aldus het bedrijf.

'We zijn diep bedroefd door deze tragische gebeurtenis en onze gedachten zijn met al degenen die zijn getroffen', aldus het bedrijf in een verklaring op de website. Autoriteiten en reddingswerkers vrezen dat de dambreuk aan honderden mensen het leven heeft gekost.




Onder de vermisten zijn inwoners van het gebied, maar ook zo'n honderd van de driehonderd werknemers van Vale die zich in de gebouwen bij de dam bevonden. Een lunchruimte van het bedrijf zou zijn overspoeld door de modderstroom, juist op het moment dat daar veel mensen aan het eten waren.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro noemt de damdoorbraak via Twitter een ‘ernstige tragedie’ en laat weten dat het welzijn van de mensen in de regio nu zijn grootste zorg zijn. Hij bezoekt het getroffen gebied morgen.



In november 2015 gebeurde een vergelijkbare ramp voor mens en milieu in Mariana, eveneens in Minas Gerais, toen een dam instortte en er ,,25.000 olympische zwembaden vol giftig slib’' vrijkwamen. Er waren negentien doden te betreuren, naast de enorme ravage en vervuiling van rivieren.

(Suriname Mirror/Fugro/AD/De Telegraaf/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten