maandag 9 december 2019

Minister Parmessar treft voorbereidingen herstel Arawarasluis in Nickerie

(Bron foto's: NII)
LVV-minister oriënteert zich in Nickerie


Boeren uit de Middenstandspolders hebben hun beklag gedaan over een tekort aan irrigatiewater in dat gebied. Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) oriënteerde zich zaterdag daar, in het district Nickerie, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) maandag 9 december 2019. Dit bezoek had een driedelig karakter. De minister wilde zich ook persoonlijk oriënteren over de waterstand nabij het pompgemaal. 

Naar zeggen draaien de pompen nu minder uren vanwege een te kort aan water. De waterpompen functioneren naar behoren, echter is er niet genoeg water voorradig bij een ebstand. Guido van der Kooye, coördinator Regio West, zegt dat dit een steeds terugkerend probleem is bij een periode van extreme droogte. De stand bij eb is nu met een meter afgenomen.

Omdat nu de piek van de inzaai in dit gebied is bereikt onttrekken vele boeren tegelijk water, waardoor het water meestal de Middenstandspolder niet bereikt. Bij eb kan er dan niet worden gepompt.

Minister Parmessar vroeg hoe tot een structurele oplossing te komen voor dit steeds terugkerend probleem. De aanwezigen hebben van gedachten gewisseld, met betrekking tot een oplossing en is gekozen voor reparatie van de Arawarasluis. Deze sluis, die de Wayambo en de boven Nickerie rivier met elkaar verbind,, is reeds enige tijd defect, waardoor veel water richting de Coppenamerivier stroomt, in plaats van naar de Nickerierivier. Hierdoor is de hoeveelheid water in de Nickerierivier aanzienlijk minder.

Een andere oplossing is de aanleg van de Marataka overlaat in de Maratakarivier, waardoor water vanuit het pompgemaal Wakay via het Surinamekanaal naar de Maratakarivier kan worden gedirigeerd. Dit zal ook moeten resulteren in een grotere waterhoeveelheid in de Nickerierivier.

De minister vroeg ook erop toe te zien, dat de sluizen op de juiste wijze worden gebruikt en onderhouden en de boeren verantwoordelijk omgaan met het kostbare water.

Afgesproken is om het plan voor herstel van de Arawarasluis reeds maandag 9 december te bespreken met de nodige verantwoordelijken om zo spoedig mogelijk tot actie over te gaan. Met het oplossen van dit probleem zal de mogelijkheid bestaan om in de toekomst minstens 7.000 hectare extra in te zaaien.

Met de staf van het ministerie van LVV te Nickerie, heeft de minister een werkbespreking gehad over de laatste ontwikkelingen daar. Het is een gegeven, dat minister Parmessar problemen op korte termijn, maar bovenal structureel, wenst op te lossen met in acht name van de voorgeschreven regels.

De minister was vergezeld van de fungerend directeur Arthur Zalmijn, alsook van de onderdirecteur Landbouw Ashwin Ramdin. Bij dit bezoek waren ook aanwezig, Van der Kooye, Harinandat Oemraw van de Surinaamse Padie Boeren Associatie en Bramdew Rampedareth van de vereniging van padie producten in Suriname.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten