maandag 9 december 2019

Ophef over uitspraak pastoor Kenneth Donk in NDP-centrum Ocer ‘dat het Surinaamse volk moet sterven voor één man‘

Velen vinden het niet gepast dat een pastoor zo'n uitspraak doet


Afgelopen weekend is de nodige ophef ontstaan over de uitspraak van pastoor Kenneth Donk vrijdagavond in NDP-centrum Ocer ‘dat het Surinaamse volk moet sterven voor één man‘, doelende op president Desi Bouterse. Dit bericht Waterkant.net vandaag, maandag 9 december 2019. De Nationale Democratische Partij (NDP) had vrijdagavond een kadervergadering in Ocer om nader in te gaan op de veroordeling van Bouterse tot 20 jaar celstraf voor de Decembermoorden. 

Donk was op het podium om een boek te overhandigen aan Bouterse. Alvorens hij het boek overhandigde sprak hij de aanwezigen kort toe. Daarbij zei hij dat tweeduizend jaar geleden de hypocrieten, lafaards en misleiders gezegd hadden dat één man moest sterven voor het volk. Volgens Donk bedoelden zij het niet goed. 'Laat het Surinaamse volk sterven voor één man', hield hij de aanwezigen voor.

Verschillende politieke partijen en organisaties hebben hun stem laten horen over de uitspraak. Gesteld wordt dat het niet gepast is dat een pastoor zo'n uitspraak doet. Naar hun zeggen zou hij neutraal moeten reageren ondanks dat hij een kopstuk van de partij in het district Nickerie is. Dit vanwege het feit dat hij in het dagelijks leven ook een pastoor is.


Naast Donk kwamen enkele partij kopstukken en raadsman Irvin Kanhai aan het woord om uit te leggen wat er is gebeurd rond het 8 Decemberstrafproces en welke stappen er ondernomen zullen worden. Bouterse zelf kwam ook aan het woord in Ocer.

Hij speechte met weinig overtuigingskracht. 'Jullie hebben mijn hart gestolen', sprak Bouterse een bomvol Ocer toe. Hij sprak van een ‘soort politiek proces’ bij een ‘soort Krijgsraad’. Bouterse, zei dat hij de Krijgsraad moet bedanken voor het politieke vonnis dat is uitgesproken. De eenheid in de NDP is helemaal hersteld en de mensen staan als één man achter hem.

Het staatshoofd is op 29 november door de Krijgsraad veroordeeld tot 20 jaar celstraf als hoofdverdachte in de zaak van de 8 Decembermoorden. Bouterse heeft laten weten, dat ondanks de veroordeling zijn naam 'natuurlijk en met dikke vette letters' weer op de kandidatenlijst bij de verkiezingen op 25 mei 2020 zal staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten