maandag 9 december 2019

Minister Getrouw: 'Aanvaring tussen leden Regio Bijstandsteam en brandweerlieden is zeer afkeurenswaardig'

'De wet verbiedt waarschuwingsschoten niet, laten we ophouden opruiend bezig te zijn'


Minister van Justitie en Politie Stuart Getrouw is niet blij met de wrijving die afgelopen vrijdag  ontstond tussen leden van het Regio Bijstandsteam en enkele brandweerlieden. De politiemannen losten een aantal schoten nadat een bondsvergadering van de brandweer ernstig uit de hand was gelopen. 

Bondsvoorzitter John Seedorf zou door boze leden zijn gegijzeld in de vergaderruimte van de hoofdkazerne van de brandweer aan de Verlengde Gemenelandsweg. Hij wilde de vergadering uitstellen, terwijl de leden duidelijkheid wilden over onder financiële zaken van de bond. De politie, die erbij was gehaald, kon de ontevreden brandweerlieden niet tot andere gedachten brengen en heeft daarbij waarschuwingsschoten gelost.

'Het is zeer afkeurenswaardig', zegt Getrouw vandaag, maandag 9 december 20019, in de Ware Tijd, doelend op de aanvaring tussen partijen. Hij durfde nog geen waardeoordeel te geven, omdat hij nog geen officiële rapportage had. De bewindsman zegt, dat hij de aanleiding van de ruzie bij de brandweerbond niet kent. 'Het valt buiten mijn competentie. Ik mag me niet bemoeien met interne bondsaangelegenheden.'

Hij heeft als minister daarom ervoor gezorgd, dat het bondsbestuur altijd betrokken is geweest bij besprekingen over de problemen van de dienst. Communicatie is de enige manier waarop de wrijving kan worden opgelost. Hij zal binnenkort met partijen praten over deze kwestie.

Getrouw kan zich niet vinden in de kritiek vanuit de gemeenschap alsof de zwaar bewapende politiemannen onnodig zouden hebben geschoten. 'Het is gemakkelijk om vanuit een afstand kritiek te leveren. Het kan onmogelijk zijn dat de politie al schietend naar binnen is gegaan. Er wordt gesproken over weerlozen burgers, maar de mannen hebben niet gericht geschoten. De wet verbiedt waarschuwingsschoten niet. Laten we ophouden om opruiend bezig te zijn. We moeten juist ernaar toe werken dat de rust tussen beide korpsen terug komt.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten