maandag 9 december 2019

Advocaat Hugo Essed geëerd tijdens herdenkingsdienst voor de 15 slachtoffers Decembermoorden

Staande ovatie voor wijze waarop Essed jarenlang juridische bijstand heeft verleend aan nabestaanden


Bij de herdenkingsdienst voor de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden is Hugo Essed gisteravond geëerd met een staande ovatie voor de wijze waarop hij jarenlang juridische bijstand heeft verleend aan de nabestaanden van de slachtoffers in het strafproces van de 8 Decembermoorden, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 9 december 2019.

Sunil Oemrawsingh, voorzitter van Stichting 8 december 1982, noemde Essed een 'bevlogen advocaat' en dankte hem voor zijn 'deskundige, kalme, fatsoenlijke en onbevreesde inzet'. Essed kreeg een ruiker als waardering.

Ook andere personen kregen een bijzonder woord van dank en applaus voor hun ondersteuning in de zoektocht naar gerechtigheid: de in 1999 overleden Ilse Labadie, oud-voorzitster van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), voor haar inzet tegen mensenrechtenschendingen en de huidige voorzitster Betty Goede voor de voortzetting daarvan.

Advocaat Freddy Kruisland werd gehuldigd als één van de sleutelfiguren in het strafproces. Kruisland en Geetapersad Gangaram Panday zijn de geestesvaders van het verzoekschrift van de nabestaanden, wat maakte dat de verjaring van het proces in 2000 werd gestuit. 'Hij bepleitte altijd, dat de daders hun straf niet mogen ontlopen', zei Oemrawsingh over de jurist, die in 2012 is overleden. Vakbondsleider Fred Derby, de enige overlevende van de martelingen die in 1982 hebben plaatsgehad, werd geroemd om zijn "cruciale bijdrage aan de overwinning van het recht" middels zijn getuigenis als nalatenschap. Derby overleed in 2001.

Ook Karel Choennie en het rooms-katholiek bisdom kregen een speciaal woord van dank voor hun geestelijke en morele bijstand tijdens het twaalf jaar lange strafproces.

De dienst in de St. Alfonsuskerk werd bij aanvang, iets na zeven uur, omschreven als historisch, verwijzend naar de bevredigende uitspraak van de Krijgsraad enkele dagen terug.

Rani Sohansingh, zus van de op 8 december 1982 omgebrachte Robby Sohansingh, wees er namens de nabestaanden op dat de strijd doorgaat totdat bestraffing 'als sluitstuk van gerechtigheid' heeft plaatsgevonden.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de OGV en had als thema 'Wat de toekomst brengen moge'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten