maandag 9 december 2019

Geen twee maanden geld extra in december voor gepensioneerden uit overheidsdienst

'Gepensioneerden worden in dit land niet correct behandeld en dat is kwalijk' 


De Bond van Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) is verbaasd dat alleen actief dienende ambtenaren in december geld met terugwerkende kracht (twk) zullen ontvangen. Het gaat om een tegoed van twee maanden in verband met de loonsverhoging van 25 procent die ambtenaren in actieve dienst en met hen gelijkgestelden in september 2018 hebben gekregen, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 9 december 2019.

De verhoging van het pensioen van de ex-landsdienaren is in dit kader vanaf november van datzelfde jaar doorgevoerd. Dit werkt terug tot januari 2017 zoals ook bij de actief dienende ambtenaren, maar anders dan deze groep hebben gepensioneerden voor nog geen enkele maand twk ontvangen.

Enkele maanden terug heeft de belangenorganisatie minister Gillmore Hoefdraad van Financiën hierover aangeschreven, maar geen reactie ontvangen. 'Dat betekent voor ons dat de werkende klasse wel een goede kerst en jaarafsluiting mag hebben, maar wij als gepensioneerden niet. Dat is de boodschap die we hieruit halen', zegt Renate Wouden, voorzitster van de BBGO. Zelf is ze twee keer langs geweest bij het ministerie en er zou contact met haar gemaakt worden.

De bedoeling was, dat de twk in kavels zou worden uitbetaald. Wouden is wel blij dat het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting duizend voedselpakketten tegen een bedrag van Srd 50 per stuk heeft geleverd aan haar organisatie. Naast dit pakket kregen de leden zondag ook één pakket van de bond. Hiervoor waren tweeduizend leden geregistreerd. 'Het pakket is natuurlijk tijdelijk, want dat raakt op en de mensen hebben geld nodig om verder met hun leven te gaan', zegt de voorzitster, doelend op de twk die ze nog moeten krijgen.

Een andere kwestie waar de bond zich aan stoort is, dat ongeveer achttienhonderd gepensioneerden van parastatale bedrijven, die onder het Pensioenfonds, vallen de verhoging die aan gepensioneerden is toegekend, niet hebben gekregen. Dit komt, omdat deze ondernemingen een eigen loonreeks hebben en niet werken met FISO, het Functie Informatiesysteem van de Overheid.

In het Staatsbesluit Welvaartvaste Pensioenen dat daarop betrekking heeft staat dat wanneer de actief dienende ambtenaren salarisverhoging krijgen, ook de gepensioneerden die moeten ontvangen. Er is een brief gestuurd naar de president om hierover te praten, maar een reactie is uitgebleven.

'Gepensioneerden worden in dit land niet correct behandeld en dat is een kwalijke zaak. We vinden dat nog erger, omdat er ook seniore burgers beleidsmaker zijn en we vragen ons af waarom zij niet opkomen voor de gepensioneerden', aldus Wouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten