dinsdag 15 oktober 2019

Hoofd Meteorologische Dienst: 'Wij streven altijd naar verbetering'

'De droge tijd houdt niet in dat er geen regenbuien zullen zijn'


'Wij streven altijd naar verbetering', aldus Sukarni Mitro-Sallons, hoofd van de Meteorologische Dienst, in een reactie in De West van maandag 14 oktober 2019, op kritiek uit de samenleving waaronder ook vande minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C), Vijay Chotkan, over de slechte informatievoorziening voor weersverwachtingen naar de samenleving toe. 

In Paramaribo-Noord zijn zondagmiddag daken van huizen weggewaaid en liepen door harde regens verschillende wegen onder water.

'Wij doen ons best om de informatie te geven', zegt Mitro-Sallons. De weerkundige zegt, dat er ook moet worden nagegaan wat er met de verstrekte informatie vanuit de Meteodienst wordt gedaan. Zij merkt op, dat pas wanneer er incidenten plaatsvinden, plotseling iedereen wat te zeggen heeft.

Mitro-Sallons vertelt dat ook voor zondag een weersverwachting was opgemaakt. De website van de Meteodienst was echter niet te bereiken. Zij zegt dat de dienst de techniek niet altijd in handen heeft. 'Wij doen zoveel mogelijk om het publiek te informeren', zegt ze.

Zij vertelt, dat er zondag sprake was van een kleine storing in de atmosfeer. Mitro-Sallons benadrukt, dat de droge tijd niet inhoudt dat er geen regenbuien zullen zijn. Zij verduidelijkt, dat wanneer de zon de aarde verwarmt, er verdamping plaatsvindt, wat maakt dat waterdamp in de atmosfeer terecht komt. Hierdoor worden wolken gevormd die bij gunstige omstandigheden regenbuien worden.

Mitro-Sallons geeft aan, dat onweersbuien gepaard gaan met rukwinden, bliksem en donder. Voorlopig verwacht de Meteodienst geen onweersbuien. Of de volle maan effect heeft gehad op het weer van zondag is niet duidelijk. De weerkundige stelt, dat hiernaar eerst onderzoek gedaan moet worden. Zij stelt dat mensen vaak suggereren dat de volle maan effect heeft op het weer en de waterstanden. De storing had iets ten noorden van Suriname plaatsgevonden.

De grote droge tijd duurt tot begin december, waarna de kleine regentijd zal aanvangen. Mitro-Sallons spoort mensen aan hun daken te checken en waar nodig te verstevigen. Voor de komende dagen zijn er geen onweersbuien te verwachten.

Chotkan heeft samen met zijn collega Stephen Tsang van Handel en Industrie poolshoogte genomen bij de wijken die zijn getroffen door rukwinden. Met assistentie van het Korps Brandweer Suriname, gedetineerden en het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing is er getracht de getroffenen direct te helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten