dinsdag 15 oktober 2019

Brandweer ontvangt vier tweedehands brandblusvoertuigen uit Nederland

'Aanschaf voor nog vier gebruikte voertuigen in ver gevorderd stadium'


'Het beschikken over bedrijfszekere uitrukvoertuigen, onder andere blusvoertuigen, is bij repressief optreden meer dan een must. Ook het personeel moet veilig op het incidentadres aankomen', zei Stuart Getrouw, minister van Justitie en Politie gisteren bij de overhandiging van vier blusvoertuigen aan brandweercommandant Radjen Jakhari. Dit bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 15 oktober 2019.

Deze vier voertuigen zijn de laatste levering uit een bestelling van twaalf gebruikte, goed geconditioneerde blusvoertuigen sinds 2017. Aan dit project heeft de overheid 701.000 euro uitgegeven.

'Ik wil aangeven, dat ons beleid niet gericht is op het aanschaffen van tweedehands blusvoertuigen. Maar, uitgaande van de financiële situatie en de haalbaarheid om op kort termijn een aantal van de uitrukvoertuigen te kunnen vervangen, hebben wij toen als voorstel gepresenteerd gefaseerd gebruikte blusvoertuigen aan te schaffen', zegt Jakhari. Hij geeft aan, dat voor dit model gekozen is, omdat het korps op gegeven moment werd geconfronteerd met een situatie waarbij ongeveer vijftig procent van de blusvoertuigen niet meer bedrijfszeker waren en ook de veiligheid van het personeel zo in gedrang kwam.

De voertuigen zijn geleverd door het bedrijf Kenbri in Nederland dat gespecialiseerd is in het vervaardigen van brandblusvoertuigen. De brandweercommandant merkt op dat de kosten voor het aanschaffen van een nieuw voertuig liggen tussen 300.000 en 350.000 euro. Volgens hem moeten de geleverde gebruikte voertuigen met goed onderhoud minstens vijf jaren meegaan.

Op de hoofdkazerne van de brandweer zijn twee blusvoertuigen van het merk DAF, een MAN en een Benz geleverd.

Jakhari deelt mee, dat de aanschaf voor nog vier gebruikte voertuigen in een ver gevorderd stadium is. 'Zodra het financiële aspect vanuit het ministerie van Financiën rond is, zal de levering van de voertuigen vóór eind van dit jaar plaatsvinden. Getrouw geeft aan dat door de leverancier de toezegging gedaan is dat hierbij ook een voertuig zal worden geschonken.

Jakhari stelt verder, dat het traject van aanschaf van voertuigen ook volgend jaar zal worden voortgezet. De brandweercommandant zegt ook, dat het de bedoeling is na de overbruggingsperiode wel over te gaan om nieuwe voertuigen aan te schaffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten