dinsdag 15 oktober 2019

Bewoners Lawagebied hebben last van rook brandende stortplaats te Maripasoula

Bewoners van Maripasoula houden dienstverleners en scholen dicht

(Bron foto: la1ere.francetvinfo.fr)

Bewoners van het Lawagebied hebben enorm veel last van rook, afkomstig van de in brand gestoken openbare stortplaats van Maripasoula in Frans-Guyana. Margaretha Malontie, deken van de districtscommissarissen, zegt dinsdag 15 oktober 2019 op de nieuwswebsite Suriname Herald, dat de rook niet meer te verdragen is. De vuilstortplaats brandt sinds 11 september. 

De maatregelen die zijn getroffen van 18 tot 28 september hebben enigszins kunnen zorgen dat minder rook vrijkomt. Echter, het heeft de situatie niet verholpen, want vooral ’s morgens en ‘s avonds verspreidt zich nog een geurige mist door brand, wat voor irritatie zorgt bij de gemeenschap van Maripasoula.

De klachten zijn onder andere irritatie van de bovenste luchtwegen, oogirritatie, hoofdpijn en slapeloosheid. De vele klachten hebben geresulteerd in de sluiting van scholen. Uit protest hadden de bewoners van Maripasoula gisteren de verschillende dienstverleningen en scholen dichtgehouden, zo bericht la1ere.francetvinfo.

De gemeenschap van Maripasoula wil, dat de Franse autoriteit optreedt en de zaak aanpakt, omdat de rook niet meer vol is te houden. Daarnaast is het niet goed voor de gezondheid van de bewoners, legt Malontie uit.

Vanuit Surinaamse zijde, vooral het Lawagebied, hebben de bewoners inmiddels hun beklag gedaan. Ook zij zijn bang voor hun gezondheid als de rookontwikkeling zo blijft aanhouden. Zij hebben al last van droge hoest.

Malontie legt uit, dat de vuilstortplaats in brand is gestoken. Wie het heeft gedaan, is echter nog onbekend bij haar. Ook heeft de deken nog geen beweging gemerkt vanuit de Franse autoriteit om de situatie te verhelpen. Omdat het gaat om Frans gebied is het een aangelegenheid van de Fransen. Zelf hoopt ze, dat er snel een oplossing komt, want met de gezondheid van de gemeenschap in het Lawagebied moet men niet sollen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten