dinsdag 15 oktober 2019

Suriname start officieel diplomatieke betrekkingen met Rwanda

Permanente vertegenwoordigsters beide landen bij VN tekenen communiqué

(Bron foto: The New Times, Rwanda)

Suriname en Rwanda beginnen officieel diplomatieke betrekkingen, zo is maandag 14 oktober 2019 bekendgemaakt door de permanente missie van Rwanda bij de Verenigde Naties, die de belangen van Rwanda bij de VN bevordert.

Volgens de verklaring ondertekenden ambassadeur Valentine Rugwabiza, Rwanda's permanente vertegenwoordigster bij de Verenigde Natie,  en Kitty Sweeb, de permanente vertegenwoordigster van Suriname bij de Verenigde Naties, een gezamenlijk communiqué dat diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen tot stand brengt.


De twee permanente vertegenwoordigers benadrukten, dat de totstandkoming van diplomatieke betrekkingen vandaag de dag een uitdrukking is van de wens van hun respectieve regeringen om de banden tussen hun landen te versterken en de samenwerking tussen de volkeren van Rwanda en Suriname uit te breiden.

'Beide delegaties hebben gezamenlijk António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, geïnformeerd over de totstandkoming van diplomatieke betrekkingen tussen Rwanda en Suriname vandaag (maandag)', luidt de verklaring gedeeltelijk.

Rwanda heeft diplomatieke betrekkingen opgezet die de weg effenen voor meer samenwerking met verschillende landen en om zijn invloed in de mondiale arena te vergroten. De minister van Buitenlandse Zaken belast met de Oost-Afrikaanse Gemeenschap Olivier Nduhungirehe, vertelde The New Times, dat Rwanda op zoek was naar meer samenwerking met verschillende landen over de hele wereld.

'Het is een gebruikelijke praktijk om diplomatieke betrekkingen met landen tot stand te brengen. We hebben in het verleden relaties met veel landen tot stand gebracht en we willen goede relaties met veel landen ontwikkelen', zei hij. Hij voegde eraan toe dat de totstandkoming van diplomatieke betrekkingen een eerste stap was in de richting van het identificeren van gebieden van gemeenschappelijk belang die zich zouden voordoen in een samenwerkingskader tussen de twee landen.

Nduhungirehe merkte op, dat Rwanda geen 'beperkingen heeft voor het aangaan van diplomatieke betrekkingen' met landen.

(Suriname Mirror/The New Times/Twitter - Rond 14.30 uur bericht Starnieuws het vorengaande ook....)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten