donderdag 29 augustus 2019

Veerdienst Canawaima mogelijk eind september weer operationeel - 'Guyana nu wel bereid om te praten'

'Onderdelen voor herstel motoren worden midden september uit het buitenland verwacht'


De veerboot Canawaima, die vaart tussen Suriname en Guyana, zal naar verwachting per eind september weer operationeel zijn. Dat zegt president-commissaris Hanisha Jairam van de Raad van Toezicht woensdag 28 augustus 2019 in de Ware Tijd. Jairam verwacht dat de onderdelen voor het herstel van de motoren midden september uit het buitenland zullen aankomen 'en dan hebben we nog ongeveer een week nodig om de machines te monteren en naar schatting moeten wij tegen eind september al zover zijn om de boot in gebruik te nemen'. 

Op dit moment wordt er al groot onderhoud uitgevoerd aan de Canawaima. De president- commissaris verwacht alle medewerking van de instanties in Guyana dat de pont over ruim drie weken veer kan varen.

'We hebben onze gesprekspartner daar verschillende brieven gestuurd en medewerking gevraagd om een andere boot in te zetten, omdat we bezig zijn met groot onderhoud en reparatie, maar er is geen reactie gekomen. Pas vorige week hebben wij van de minister van Infrastructuur een brief ontvangen dat Guyana nu wel bereid is om te praten.' Jairam wil hierop niet vooruitlopen. 'Nadat we gesproken hebben, kunnen wij informatie geven. De Raad van Toezicht in Suriname heeft allerlei mogelijkheden bedacht om reizigers tegemoet te komen, maar het blijkt dat Guyana niet wil meewerken. We hadden plannen om per 6 juli de afvaarten weer op te starten.'

Van Surinaamse zijde waren kleine reparaties aan de duwboot gepleegd, waardoor ze weer ingezet had kunnen worden, 'maar, Guyana heeft geweigerd mee te werken'.

Al sinds mei moeten reizigers terugvallen op de backtrack, de illegale route die al jaren wordt gedoogd. 'Elke keer als we om informatie vragen horen wij van de manager uit Guyana dat ze geen directieven heeft van haar meerdere hoe verder te handelen. Daarom hebben wij besloten om af te wachten totdat we weer gaan praten met de autoriteiten in Guyana.' Het gesprek is gepland voor de tweede week van september in het buurland.

'Daarna kunnen we informatie geven over hoe verder met de veerboot. Het is wel de bedoeling dat te zijner tijd de pont wordt vervangen door een brug. Voorbereidingen hiervoor zijn gaande, maar ook in dit geval verloopt het contact met Guyana stroef.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten