donderdag 29 augustus 2019

'Het kan er bij C-47 niet in, dat regering blijft volharden om niet opnieuw te onderhandelen met Alcoa'

'Alcoa heeft in 2018, niet alleen in Suriname, maar ook in Spanje, Australië en Canada, werknemers op zeer onheuse wijze behandeld'


'C-47 heeft vol belangstelling de discussie rond de beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst in het parlement gevolgd. Het is opvallend, dat de roep van grote delen van de samenleving, waaronder verschillende deskundigen, oppositie- en ook coalitieleden, verschillende organisaties uit het maatschappelijk middenveld, buiten parlementaire politieke partijen is, dat de regering opnieuw om de tafel dient te gaan (onderhandelen) om een betere deal voor Suriname uit de wacht te slepen. 

De verschillende personen en organisaties hebben gedetailleerd en goed onderbouwd aangegeven welke aspecten van de concept overeenkomst met Alcoa geherformuleerd dienen te worden. De opmerking van minister André Misiekaba dat zaken daardoor in een controversiële sfeer worden gebracht, is dan ook volledig misplaatst en wordt door C-47 gezien als een goedkope afleidingsmanoeuvre.

Het kan er bij C-47 vooral niet in, dat ondanks alle duidelijke en goed onderbouwde kritieken, de regering blijft volharden in haar standpunt om niet opnieuw te onderhandelen met de Alcoa. Dit is niet alleen maar een enorme vorm van disrespect voor het parlement, maar ook naar alle democratische organisaties en structuren in geheel Suriname, waaronder ook de vakbeweging. Vakorganisaties zijn immers gehouden, te werken op basis van democratische principes waarbij de wil van hun hoogste orgaan ( de Algemene Leden Vergadering ) het leidend voorwerp is. In november 2018 heeft C-47 samen met overige vakorganisaties uit het Caribisch Gebied een verklaring doen toekomen aan de regering waarin o.a. de eis om tot heronderhandeling over te gaan, is vastgelegd.

Ook is bijzondere aandacht gevraagd voor de positie van de gepensioneerde Suralco-medewerkers, die ondanks hun wezenlijke bijdrage, het nu met een honger pensioenuitkering moeten doen. Deze verklaring is een uitvloeisel van de Regional Meeting van IndustriAll Global Union, gehouden op 12 en 13 november 2018 in Paramaribo. IndustriAll Global Union is de internationale vakorganisatie waar wereldwijd vakbonden in onder andere de mijn- en metaalsector bij zijn aangesloten, waaronder ook C-47.

In diezelfde periode heeft IndustriAll Global Union het gedrag van multinational Alcoa, naar met name hun werknemers en ex-werknemers toe, wereldwijd aan de kaak gesteld. Het is namelijk gebleken, dat Alcoa in 2018, niet alleen in Suriname, maar ook in Spanje, Australië en Canada, werknemers op zeer onheuse wijze heeft behandeld op het moment dat ze besloten hun operaties in die landen te sluiten.

Mede in dat kader is het duidelijk dat een nationaal standpunt tegen dit gedrag van Alcoa en de regering dient te worden ingenomen, om hen zo te dwingen een overeenkomst te sluiten met groot draagvlak en met terzijde legging van alle individuele en groepsbelangen.

C-47 roept daarom bij deze met name de regering op een andere koers te varen, en de belangen van de totale samenleving centraal te stellen.

De Progressieve Vakcentrale C-47'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten