donderdag 29 augustus 2019

Korps van districtscommissarissen bespreekt te Para brandende vraagstukken met RO-minister Dikan

'Voor wat het bermuitgiftebeleid betreft is er nog veel werk aan de winkel'

'Vanaf nu wordt een eigen kas voor elk gemeenschapsbos opgezet'


Het korps van districtscommissarissen (dc's) heeft gisteren te Para een spoedbijeenkomst gehadmet minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO). Gedurende vier uren hebben de dc’s met de minister van gedachten gewisseld over brandende vraagstukken binnen hun beleidsgebied, waaronder decentralisatie, bermuitgiftebeleid, de rechtspositie van ambtenaren in dienst van het ministerie en de situatie rondom het vakantiegebeuren in Para. Dat district geniet volgens Dikan veel aandacht, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 29 augustus 2019.

'U weet het, we zitten in Para en al het werk dat vooraf is gegaan aan de voorbereidingen van de zaken rond vakantieoorden is heel goed gedaan door de dc. Met zijn team heeft hij heel veel voorwerk gedaan om zaken in orde te maken. Er is veel trek naar Para en alle aandacht is dus hier naartoe gericht', aldus de bewindsman na de vergadering.

Hoewel het korps niet voltallig was, noemde hij de vergadering geslaagd. Dikan vertelt dat hij een onderhoud heeft gehad met de personeelsbond van het ministerie. Dit zal nog verder besproken worden met de dc's.

Voor wat het bermuitgiftebeleid betreft, zegt hij dat er nog veel werk aan de winkel is. 'Het is inmiddels een jaar geleden dat wij de opdracht hebben gehad van de ministerraad om dat te reguleren. Een werkgroep moest worden ingesteld en heeft werk verricht. Hierover moet er nog rapportage komen. Er is wel opgetreden door het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie voor wat illegale bouwsels betreft, maar de rapportage bespreken wij eind oktober', zegt de RO-minister.

Ook het vraagstuk rond gemeenschapsbossen is besproken. Dikan zegt dat besloten is om vanaf nu een eigen kas voor elk gemeenschapsbos op te zetten. Hij noemt deze beslissing een mijlpaal, omdat de belofte al drie jaar geleden is gedaan en nu daadwerkelijk een feit wordt. Er wordt aan een handleiding voor financieel beheer van gemeenschapsbossen gewerkt om de regulering op dit gebied efficiënter te maken. 'We zitten nu op het punt om een eigen dorpsfonds op te zetten. We gaan veel verder met het decentralisatieproces dan voorheen. Verantwoordelijkheden gaan nu echt naar belanghebbenden die uit de gebieden zelf komen', aldus Dikan.

Het storten van geld in districtsfondsen heeft in het verleden voor heel wat problemen gezorgd aan de kant van de overheid. Wanneer districten subsidie moesten aanvragen, was dit vooral bij het ministerie van Financiën onoverzichtelijk, omdat het niet duidelijk was wat de bestemming van het geld was.

Over de honorering van het traditioneel gezag gaf Dikan aan, dat het ministerie van Financiën zou moeten reageren op het voorstel van zijn ministerie. Ook over het terugbrengen van de borgsom voor het organiseren van evenementen van kleine omvang is gesproken tijdens de vergadering. Het bedrag is gebracht van Srd 12.000 naar Srd 3.000. Wat de grotere evenementen betreft, meent de minister nog informatie te moeten krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten