donderdag 29 augustus 2019

Rusland, fractieleider NPS, pleit voor goed overleg met deskundigen in kwestie wijziging Brokopondo-Overeenkomst

'We moeten juridisch een waterdichte overeenkomst hebben'


Gregory Rusland, fractieleider van de NPS, heeft dinsdag in tweede ronde van de behandeling wijziging Brokopondo-Overeenkomst in de Assemblee opnieuw aandacht gevraagd voor goed overleg met deskundigen. Hij merkte op, dat zaken die soms sympathiek lijken, zodanig dienen te worden geformuleerd in de documenten 'dat we juridisch een waterdichte overeenkomst hebben', aldus Starnieuws donderdag 29 augustus 2019.

De zorg van de fractieleider, die hij meermaals heeft geuit, heeft betrekking op mogelijke conflicten in de toekomst met de Suralco/Alcoa. Hij zei dat het 'van belang is dat wij geen twijfels hebben binnen de Surinaamse gelederen over de standpunten die wij innemen'.

Het Assembleelid ging terug naar het moment van overname van de Billiton Maatschappij Suriname (BMS), thans the Alcoa Minerals of Suriname (AMS) en citeerde uit een persverklaring van BHP Billiton en de Alcoa van 30 juni 2009 vanuit New York. Daarbij gaf BHP Billiton CEO Frank Plantenberg aan, dat zij blij waren dat er een overeenstemming was bereikt met de Alcoa voor de overname van de BMS en dat ze ervan overtuigd waren dat de Suralco die de nieuwe eigenaar was, dezelfde procedures zou volgen voor de verdere productie van bauxiet en aluinaarde in Suriname en het beleid zou continueren over het personeel en het milieu. Alcoa-topman Frank Feder gaf aan, dat de Alcoa verheugd was met de koop van BMS en dat Alcoa geloof had in de lange termijn waarde van de sector. De basis was gecreëerd voor het doorwerken aan de productie van bauxiet en aluinaarde in het belang van het bedrijf en Suriname. In het persbericht werd verder dank uitgesproken aan het adres van president Venetiaan en de toenmalige minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Gregory Rusland, voor hun persoonlijke inzet om deze basis te kunnen bereiken.

Rusland presenteerde daarna ook een schrijven van mei 2014 van A. Paolucci, CEO van Alcoa Latin America and Caribbean aan de toenmalige minister van NH , Jim Hok, waarin de Alcoa een traject aangeeft voor continuering van de sector en ook stelt dat zij de uitdrukkelijke ondersteuning van de regering nodig hebben om dat waar te maken. Het plan was nog steeds naar Nassau te gaan voor de productie van bauxiet zoals al was afgesproken sinds juni 2009 ten tijde van de regering Venetiaan, waarin Rusland minister van NH was. De Alcoa vroeg onder andere ondersteuning in het oplossen van het energievraagstuk waar de Suralco mee zat. In antwoord daarop bevestigde NH-minister Jim Hok op 13 juni 2014, dat in vele discussies en presentaties continu de beschikbaarheid van bauxiet tot 2024 is aangetoond.

Rusland geeft aan, dat Suriname dus niet moet meezingen met het bedrijf dat er geen bauxiet voorraden zijn of waren. Suriname heeft wel voldaan aan zijn verplichting om voldoende voorraden beschikbaar te hebben voor de operatie wat steeds bevestigd werd door het bedrijf, zei de NPS-fractieleider.

De behandeling van de wijziging Brokopondo Overeenkomst wordt vandaag voortgezet in De Nationale Assemblee. De regering moet dan in tweede ronde antwoorden op de vragen van assembleeleden. Dinsdag zijn tijdens de vergadering 9 moties vanuit de oppositie overhandigd en 1 vanuit de coalitie. Die moties moeten nog worden ingediend en worden behandeld. Daarnaast is er ook een amendement ter vervanging van de ingediende ontwerpwet wijziging van de Brokopondo Overeenkomst van 1958, door de oppositie overhandigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten