donderdag 29 augustus 2019

Minister Hoefdraad: 'Blackrock heeft geen lening gegeven aan Suriname'

'Blackrock heeft zich heeft ingekocht in de Surinaamse obligatie van US$ 550 miljoen'


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën ontkent vandaag, donderdag 29 augustus 2019, op  Starnieuws dat Blackrock een lening heeft gegeven aan Suriname. Hiermee reageert de bewindsman op opmerkingen die gemaakt zijn door onder andere Assembleelid Roché Hopkinson (NDP) tijdens de behandeling van de Alcoa-deal over de Brokopondo Overeenkomst. 

De behandeling wordt vandaag voortgezet.

Blackrock is één van de grootste beleggingsfondsen en wordt gezien als de grootste internationale belegger in de wereld, voert de bewindsman aan. De wereldgigant heeft praktisch in alle beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde bedrijven aandelen van 0.1 tot 35 procent. 'Het is dus niet te verwonderen dat Blackrock zich ook heeft ingekocht in de Surinaamse obligatie. Er bestaat echter totaal geen verband tussen Alcoa, Blackrock en Suriname. Er is nooit door Blackrock een lening aan Suriname gegeven. De manier waarop Suriname leent, is duidelijk bij wet vastgelegd en naast de regering komen ook bij kijken het Bureau voor de Staatsschuld, de Rekenkamer en de procureur-generaal voor correcte registratie en certificatie', benadrukt Hoefdraad.

In de obligatiemarkt geeft een kredietnemer een obligatie uit, welke een financieel instrument is met een vaste rentevoet en een vaste looptijd. De kredietnemer zal niet weten wie de obligatie zal kopen en ontmoet deze personen of instellingen meestal nooit, benadrukt de minister. De koper beslist zelfstandig of hij de obligatie wil kopen, meestal ook zonder contact op te nemen met de entiteit. In een grotendeels anonieme markt wordt de obligatie na uitgifte ook dikwijls verkocht en weer gekocht, zonder dat kopers en verkopers direct met elkaar in contact komen. Dit gebeurt praktisch elke dag.

Er zijn zelfs Surinaamse instellingen die deze aantrekkelijke obligatie hebben gekocht, merkt de bewindsman op. Blackrock moet ergens US$ 2.85 miljoen hebben gekocht van de US$ 550 miljoen obligatie, nauwelijks een half percent van het totaal, geeft de bewindsman aan. Het kan dat Blackrock de aandelen nog heeft of misschien reeds heeft doorverkocht, merkt Hoefdraad op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten