donderdag 29 augustus 2019

Minister Akiemboto: 'De Brokopondo Overeenkomst nièt beëindigen, zou grootste stommiteit zijn'

Akiemboto gaat in persconferentie in op grootste 'misvattingen' over conceptovereenkomsten

'De communicatie met de samenleving had beter gekund'


Al vanaf het vorige decennium verdient de overheid per saldo niets aan de Brokopondo-overeenkomst (BO), omdat de staatsinkomsten uit de bauxiet- en aluinaardeoperatie van Suralco/Alcoa vele keren minder was dan wat de Staat aan de multinational betaalde voor stroomlevering. De belangrijkste elementen van voornoemde overeenkomst zijn stroomopwekking en -distributie, bauxietproductie, aluinaarderaffinage en aluminiumproductie. Van deze bedrijfselementen is nu alleen nog de energiepoot overgebleven, wat financieel in het nadeel is van Suriname. 

'Indien we niet hadden besloten deze overeenkomst te beëindigen, zou dat de grootste stommiteit zijn'., merkte minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) gistermiddag op tijdens een persconferentie, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 29 augustus 2019.

Hij ging daarbij uitvoerig in op de grootste 'misvattingen' over de conceptovereenkomsten die de presidentiële onderhandelingscommissie met de Amerikaanse multinational heeft gemaakt. Deze worden momenteel door De Nationale Assemblee behandeld. De bewindsman gaf aan dat in 2009 Suriname van Suralco 19.3 miljoen Amerikaanse dollar heeft ontvangen, en het bedrijf dat jaar voor elektriciteit 41.2 miljoen Amerikaanse dollar moest betalen. In 2010 waren de bauxietinkomsten 30 miljoen Amerikaanse dollar en de betaling voor stroom 50 miljoen Amerikaanse dollar. Deze scheve en onhoudbare situatie zette zich daarna voort.

Toen in 2015 een einde kwam aan de bauxietproductie vanwege het opraken van bewezen winbare reserves niet al te ver van de aluinaarderaffinaderij te Paranam en andere marktomstandigheden werd besloten de BO, die in 2033 zou eindigen, vroegtijdig te beëindigen. Alleen de energieparagraaf was nog over, waar Suriname alleen maar geld voor uitgaf.

'Het is niet goed dat een heel land vastzit aan iets dat niet goed is', aldus minister Akiemboto. Hij zei zich vanaf zijn aantreden als minister uitvoerig door alle betrokken partijen te hebben laten informeren en heeft hij zelf ook de samenvattingen van de conceptafspraken die zijn gemaakt met Alcoa/Suralco te hebben doorgenomen. De bewindsman constateert, dat de autoriteiten op het stuk van communicatie over de op handen zijnde deal geen schoonheidsprijs verdient. De communicatie met de samenleving had beter gekund. Ook onderling tussen betrokken Surinaamse partijen was de communicatie niet perfect.

Gebleken is, dat de onderhandelingscommissie tussentijdse rapporten heeft gestuurd naar relevante instanties, maar geen feedback kreeg. Ondersteund door enkele leden van het onderhandelingsteam ging de bewindsman in op 'misvattingen' die er zouden heersen. Hij gaf onder andere aan, dat de bewering dat de regering de belangen van het land moedwillig heeft verkocht 'ongegrond' is. Ook zijn er geen overeenkomsten met de multinational. Er is slechts overeenstemming omtrent zaken waarover is onderhandeld. Ondertekening vindt pas plaats nadat het parlement daartoe een machtigingswet heeft aangenomen.

De minister gaf verder aan, dat Suralco voor alle milieuschade en sanering zal betalen, ook voor verborgen milieugebreken. Hij legde verder uit dat de Afobakastuwdam niet in particuliere handen komt. Er wordt een bedrijf opgericht dat volledig eigendom is van de Staat. Die gaat het beheer over de waterkrachtcentrale voeren.











  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten