woensdag 28 augustus 2019

Hopkinson (NDP) onthult relatie regering met wereld vermogensbeheerder Blackrock

Blackrock sinds 2012 een van de aandeelhouders van Alcoa

'Suriname heeft verscheidene leningen genomen bij Blackrock waarvoor staatsobligaties als onderpand zijn gegeven'


NDP-Assembleelid Roché Hopkinson heeft gisteren in de Assemblee met zijn vragen lijnen en relaties van de regering met wereldgigant Blackrock blootgelegd. De NDP-parlementariër zei in zijn toespraak in tweede ronde van behandeling van de ontwerpwet Wijziging Brokopondo Overeenkomst 27 januari 1958, dat Alcoa niet al zijn shareholders heeft bekendgemaakt aan Suriname. 

** Per jaareinde 2018 was Blackrock de grootste vermogensbeheerder ter wereld met een belegd vermogen van meer dan 6,0 biljoen dollar. Hiervan is de helft belegd in aandelen en een derde in obligaties en andere vastrentende beleggingen. Het beheert vermogens van instituten zoals pensioenfondsen en verzekeraars, maar heeft ook exchange-traded funds voor particulieren met de merknaam iShares.**

Hij vroeg de regering om duidelijkheid in een aantal zaken waar een waas over hangt, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 29 augustus 2019.

Eén van die zaken waren de shareholders van Alcoa. Hopkinson deelde mee, dat Blackrock sinds 2012 een van de aandeelhouders is van Alcoa. Met een portefeuille van zo'n 8 triljoen US$ heeft Blackrock aandelen in honderden sleutelbedrijven en banken over de hele wereld, blijkt uit onderzoek van het Assembleelid. Zo is Blackrock ook de grootste aandeelhouder van multinational Newmont en heeft het aandelen in IAmGold.

Dichterbij heeft Blackrock aandelen in het Finse bedrijf Wartsila. Wartsila is alleen vertegenwoordiger van Suriname Gas and Electricity Industry NV van ondernemer Dilip Sardjoe. Hopkinson heeft uit de doeken gedaan dat gebleken is, dat Wartsila al dan niet via Suriname Gas and Electricity Industry NV duurzame contracten heeft met Newmont Suriname, EBS en Staatsolie NV.

Uit de jaarrapportages van Blackrock is gebleken dat de Staat Suriname verscheidene leningen heeft genomen bij Blackrock waarvoor staatsobligaties als onderpand zijn gegeven. 'Wat de totale som van de lening is en tegen welke rente is nu nog niet bekend', stelde Hopkinson. Hij wil van de regering weten wanneer deze leningen zijn uitgegeven en wat de totale som is, waarvoor er is geleend en tegen welk bedrag. 'Ik vraag de regering om hierop middels bewijsstukken onderbouwd antwoord op te geven.'

Zie pagina 47:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten