woensdag 31 juli 2019

Zes Chavista-militanten gedood in de staat Barinas (Venezuela) in recent plattelandsgeweld

(Bron foto's: CRBZ)
Het geweld van landeigenaren blijft het Venezolaanse platteland teisteren


Zes activisten van de Corriente Revolucionaria Bolivar y Zamora (CRBZ) zijn zaterdag 27 juli 2019 vermoord in de staat Barinas. De slachtoffers, waaronder een zwangere vrouw, maakten deel uit van de zogenaamde CRBZ in Barinas, Tachira en andere staten die regelmatig worden geplaagd door geweld van landeigenaren tegen campesinos.


Over de aanvallers is nog geen informatie bekend. De CRBZ beweert in een verklaring, dat zij 'militaire training' hebben gehad. 'We willen het land en de wereld aanklagen tegen de moord op zes kameraden, vermoedelijk door huurlingen betaald door rechtse landeigenaren in de regio', verklaarde de groep, alvorens toe te voegen, dat de zes aanwezig blijven 'in elke strijd en in elke dag van strijd'.


Het incident vond naar verluidt plaats zaterdagochtend toen de Chavista-militanten een motor repareerden in het Ticoporo-reservaat in de staat Barinas. De moorden veroorzaakten onmiddellijke verontwaardiging en solidariteitsuitingen van zowel Venezolaanse als internationale activisten, waaronder deelnemers aan het Sao Paulo Forum in Caracas die gerechtigheid eisten.

'Namens de Patria Grande-beweging [in Argentinië] wil ik mijn solidariteit betuigen en deze actie afwijzen van landeigenaren die campesinos willen onderwerpen', zei Silvana Broggi tijdens de bijeenkomst momenteel in Caracas.


De volksbewegingen van Chavista uiten eveneens hun solidariteit en schreeuwen om gerechtigheid in een Twitter-storm, waarbij de hashtag #NoMásChavistasAsesinados maandag de toptrend in Venezuela werd.

Van zijn kant zei president Diosdado Cabello van de Nationale Constituerende Vergadering, dat paramilitair geweld op het platteland niet iets nieuws was en eiste een onderzoek naar de moorden. 'We veroordelen dit geweld sterk en eisen een grondig onderzoek om de daders te vinden', zei de Chavista-leider zondag en zwoer dat de misdaden niet ongestraft zouden blijven.

Het kantoor van de procureur-generaal moet nog een openbare verklaring afgeven, hoewel de onderzoekspolitie van het Cuerpo de Investigaciones Científicas, Penales y Criminalísticas (CICPC) ter plaatse is verschenen om bewijsmateriaal te verzamelen.


Milaidy Navas
Op het Venezolaanse platteland is recentelijk een toename van gerichte moorden op campesino's in de context van escalerende geschillen over landrechten.

Geweld van landeigenaren was een van de problemen tijdens de bewonderenswaardige Campesino-mars in juli 2018, waarbij tientallen campesinos meer dan 400 kilometer te voet marcheerden om een ​​ontmoeting met president Maduro te eisen om het plattelandsbeleid van de staat te veranderen. Een spraakmakende televisieuitzending vond plaats en Maduro beval de oprichting van commissies om landgeschillen op te lossen en een einde te maken aan straffeloosheid voor plattelandsgeweld. Campesino's hebben echter herhaaldelijk geklaagd, dat er weinig tot geen vooruitgang is geboekt, met sindsdien verschillende nieuwe campesino-moorden.

De aanhoudende tegenslagen hebben campesino-activisten ertoe gebracht terug te keren naar Caracas en een wake in het Land Institute op te zetten om antwoorden van autoriteiten te eisen.

Volgens campesino-groepen zijn sinds de inhuldiging van de revolutionaire Landhervormingswet van Venezuela in 2001 meer dan 300 kleine boeren vermoord door huurmoordenaars in dienst van grote landeigenaren. Hoewel de moordenaars in sommige gevallen zijn veroordeeld voor hun misdaden, gaat de straffeloosheid door met betrekking tot de rol van landelites die de moorden financieren.

(Suriname Mirror/venezuelanalysis.com/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten