woensdag 31 juli 2019

Slechte communicatie bij autoriteiten tijdens onlusten - Minister Getrouw niet op hoogte van 'task force'

Minister Getrouw: 'De situatie rond Rosebel Gold Mines veilig is'


Nog steeds zeer weinig officieel bekend over toedracht en omstandigheden rond geweld op terrein Rosebel


Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft gistermiddag in De Nationale Assemblee meegedeeld, dat de situatie rond Rosebel Gold Mines veilig is. Het onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie is nog niet helemaal afgerond naar wat er zich precies heeft afgespeeld zondag in de mijn. Dit meldt vandaag, woensdag 31 juli 2019, Starnieuws.

De bewindsman zei niet op de hoogte te zijn van een 'task force' (Korps Politie Suriname, Nationaal Leger, leden van de Commissie Ordening Goudsector en bewakers van Rosebel/IAmGold) dat heeft opgetreden, hoewel de politie daar melding van heeft gemaakt in dit persbericht.
De bewindsman treedt in overleg met de korpsleiding hierover.

Kijk en luister vanaf 1:11:40


Het korps heeft afspraken met Rosebel/IAmGold dat de politie kan worden ingeschakeld als gouddelvers zich buiten de afgesproken gebieden bevinden. 'Dat is in dit geval ook gebeurd. Uiteraard heeft het Korps Politie Suriname zoals altijd de opdracht om te de-escaleren en geen onnodig ingrijpen te doen. Uit de eerste rapportages wordt echter vernomen dat de politie ter plekke niet met één, maar diverse groepen gouddelvers werd geconfronteerd. Het is nog onduidelijk of de groepen tegenover elkaar de confrontatie zochten of het expliciet met de politie was.'

Het onderzoek moet uitwijzen volgens Getrouw om na te gaan of er sprake is van rechtmatigheid van het politieoptreden. Er wordt onderzocht of het handelen al dan niet proportioneel was. 'Ik wens wel aan te geven dat de veiligheid in dit gebied gegarandeerd is, ondanks de emoties waarmee wij nu geconfronteerd worden.'

De politie is nog in het gebied.

Intussen heeft de obductie op het lichaam van de doodgeschoten Furgill Aloeboetoe plaatsgevonden. Het lijk is intussen afgestaan aan de nabestaanden.

Alle fracties in De Nationale Assemblee hebben gevraagd om een grondig onderzoek naar wat zich heeft plaatsgevonden. Diana Pokie (ABOP) sprak van een lugubere moord op een jonge onschuldige Surinamer. Zij eist dat de moordenaar wordt berecht en er een compensatie moet komen naar de familie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten