woensdag 31 juli 2019

Wetenschappers in Peru vinden 18 miljoen jaar oude overblijfselen van een van kleinste apen ooit

(Bron foto: Duke University)
Nieuwe soort kleine aap ter grootte van een hamster

'Primatenfossielen zijn even zeldzaam als de tanden van kippen'


Een fossiele tand gevonden in de Amazone jungle van Peru is geïdentificeerd als behorend tot een nieuwe soort kleine aap ter grootte van een hamster. De vondst helpt een gat van 15 miljoen jaar in het fossielenbestand voor 'Nieuwe Wereld-'apen te overbruggen. 

3D-scan door Duke SMIF (Shared Materials Instrumentation Facility)

Een gefossiliseerde tand die in de Amazone-jungle van Peru is ontdekt, is geïdentificeerd als onderdeel van een nieuwe soort aap die ongeveer hetzelfde woog als een hamster. Het dier is Parvimico materdei genoemd, of 'kleine aap uit de rivier de Moeder van God'.

'Het exemplaar is belangrijk, omdat het een kloof van 15 miljoen jaar in het fossielenbestand voor apen uit de Nieuwe Wereld overbrugt', aldus een verklaring op de website van de Duke University in Durham, North Carolina (VS).

Het fossiel werd gevonden aan een blootgestelde rivieroever langs de Río Alto Madre de Dios in het zuidoosten van Peru.

Onderzoekers doorzochten ongeveer 2.000 pond sediment dat honderden fossielen van verschillende kleine diersoorten bevatte voordat ze de enige aaptand vonden.

'Primatenfossielen zijn even zeldzaam als de tanden van kippen', zei hoofdauteur Richard Kay, een professor in evolutionaire antropologie aan Duke, in een verklaring. Kay zei dat de bovenste kies 'het dubbele van de kop van een speld was' en 'door een vensterscherm kon vallen.' 'Het is veruit de kleinste fossiele aap die ooit wereldwijd is gevonden.'


Op basis van de grootte en de vorm van de tand, wordt aangenomen dat het dier fruit en insecten at en minder dan een half pond woog. Kay zei, dat er één soort aap leeft die iets kleiner is, de pygmee-marmoset.

Het fossiel zal permanent worden opgeslagen in het Paleontology Institute of University of Piura. Een artikel met de bevindingen werd op 23 juli gepubliceerd in het Journal of Human Evolution.

(Suriname Mirror/The Weather Network/Duke Today/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten