woensdag 31 juli 2019

Oud-hoofd beveiliging Hooggerechtshof van Colombia veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf

Jose David Garcia bespioneerde Hof op bevel regering van voormalig president Alvaro Uribe


Het voormalige hoofd van de beveiliging van het Hooggerechtshof van Colombia is veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor het bespioneren van de rechtbank op bevel van de regering van voormalig president Alvaro Uribe. 

Jose David Garcia gaf toe, dat hij hielp met het plaatsen van opnameapparaten in de rechtbank in 2007 waardoor het nu ter ziele gegane inlichtingenbureau DAS (Departamento Administrativo de Seguridad) de rechtbank kon bespioneren. De spionage maakte deel uit van een uitgebreid complot van de Uribe-regering (2002-2010) om het Hooggerechtshof in diskrediet te brengen, dat de banden onderzocht tussen de bondgenoten van Uribe in het Congres, de neef van de president en de gedemobiliseerde paramilitaire groep AUC (Autodefensas Unidas de Colombia).

De samenzwering werd echter ontdekt in 2008 en leidde tot de opsluiting van de stafchef van Uribe en meerdere inlichtingenfunctionarissen.


Ondanks de inspanningen om de processen te frustreren, werden voormalig senator Mario Uribe en meer dan 60 andere Congresleden veroordeeld tot gevangenisstraf wegens samenspanning met de paramilitaire organisatie om verkozen te worden in de verkiezingen van 2002 en 2006. De DAS werd in 2011 ontmanteld vanwege het schandaal en de nauwe banden tussen de door Uribe aangestelde bestuurders en de AUC.

Uribe speelde een sleutelrol bij de vorming van veel van de paramilitaire groepen die de AUC zouden vormen toen hij gouverneur van de provincie Antioquia was tussen 1995 en 1997. De Verenigde Staten hebben de AUC aangewezen, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op 100.000 burgers, als een buitenlandse terroristische organisatie in 2001. Na de verkiezing van Uribe in 2002 en de verkiezing van de paramilitaire pionnen voor het Congres, stemde de AUC in met demobilisatie, wat gedeeltelijk gebeurde tussen 2003 en 2006.

Na hun demobilisatie begonnen Officieren van Justitie bewijs te vinden van de banden van de paramilitairen met Colombia's politieke politiek elite, de veiligheidstroepen en de particuliere sector, die de zogenaamde 'parapolitiek' en 'para-economische' schandalen veroorzaken. Omdat Congresleden alleen door het Hooggerechtshof kunnen worden onderzocht, heeft het Hooggerechtshof magistraat Ivan Velasquez aangesteld om te onderzoeken, waardoor grote spanningen ontstonden tussen het Hof en de regering die bondgenoot na bondgenoot achter tralies zag verdwijnen.

Als reactie hierop zijn de Uribe-regering en de DAS meerdere samenzweringen aangegaan met verschillende voormalige AUC-leden in een poging de onderzoeken te verstoren, maar grotendeels mislukt. Meerdere voormalige AUC-commandanten hebben gevraagd toestemming te blijven geven voor de Jurisdicción Especial para la Paz (JEP), het tribunaal voor oorlogsmisdaden dat vorig jaar in werking is getreden als onderdeel van een vredesproces met de FARC.

Volgens verschillende voormalige paramilitaire leiders, hebben hun uitlevering en andere pogingen om hen het zwijgen op te leggen, verhinderd dat de gedemobiliseerde AUC-bazen al hun banden met de veiligheidstroepen, het Openbaar Ministerie, de particuliere sector en politici hebben onthuld. De beschermheer van Uribe, president Ivan Duque, en de nieuw gevormde partij Centro Democrático – Mano firme, corazón grande van Uribe proberen dit te voorkomen, maar het valt nog te bezien.

(Suriname Mirror/RCN Radio/Colombia Reports/El Espectador/El Tiempo/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten