woensdag 31 juli 2019

CJP: 'Costa Ricaanse autoriteiten moeten ontploffing explosief buiten kantoren televisiestation Teletica te San José volledig onderzoeken'

'Vinden en bestraffen daders enige effectieve manier om verdere aanvallen op de pers te voorkomen' 

'Deze keer, voor het eerst in de geschiedenis van de nieuwsshow en het kanaal, werd een bedreiging een tastbare actie'


Costa Ricaanse autoriteiten moeten de ontploffing van een explosief buiten de kantoren van televisiestation Teletica te San José volledig onderzoeken en de verantwoordelijken ter verantwoording roepen, zegt het Committee to Protect Journalists dinsdag 30 juli 2019. Een groep niet-geïdentificeerde aanvallers blies op 27 juli rond 11.30 uur een geïmproviseerd explosief op buiten het hoofdkantoor van televisiestation Teletica in San José, de hoofdstad, volgens het station.

Beveiligde camerabeelden die door het station zijn vrijgegeven, tonen drie niet-geïdentificeerde personen die de straat oversteken en het explosief op de grond plaatsen, voor het gebouw. Twee minuten na het plaatsen van het explosief, verlaten de mannen het tafereel en het apparaat explodeert, waardoor een glazen wand in het kantoor van Teletica sneuvelt, volgens de beelden. Niemand raakte gewond bij de aanval.


Een onderzoeksteam van de nationale politie of Organismo de Investigación Judicial (OIJ) kwam ongeveer een uur na de aanslag naar het pand en kondigde aan dat het aan de zaak werkte, volgens het dagblad La Nación.



'Costa Ricaanse autoriteiten moeten een grondig onderzoek uitvoeren naar deze alarmerende aanval en ervoor zorgen dat het personeel van Teletica voldoende beschermende maatregelen heeft om hun werk veilig te kunnen doen', zei CPJ Zuid- en Midden-Amerika programmacoördinator Natalie Southwick in New York. 'Het vinden en bestraffen van de daders is de enige effectieve manier om verdere aanvallen op de pers te voorkomen.'

Volgens Ignacio Santos, directeur van 'Telenoticias', het dagelijkse nieuwsprogramma van Teletica, heeft het station een geschiedenis van bedreigingen ontvangen, voornamelijk gericht op eerdere onderzoeksartikelen door hem en zijn team. De OIJ heeft het afgelopen jaar ongeveer 15 bedreigingen voor het programma en individuele journalisten onderzocht, vertelde Santos aan CPJ. 'Deze keer, voor het eerst in de geschiedenis van de nieuwsshow en het kanaal, werd een bedreiging een tastbare actie', zei Santos.

De journalist zei dat het apparaat - gemaakt van een brandblusser gevuld met explosieven en een elektronisch apparaat voor vertraagde detonatie - 'uniek' was.


Hoewel de OIJ geen officiële onderzoekslijnen heeft aangekondigd, hebben de onderzoekers 'verschillende verbanden gevonden die de aanval kunnen verbinden met een die plaatsvond op 26 juni in de Wetgevende Vergadering, toen drie mannen een explosief tot ontploffing brachten in een raam van het kantoor van afgevaardigde Zoila Volio', zei OIJ-directeur Walter Espinoza in een persconferentie die gisteren op het officiële YouTube-account werd gepubliceerd:


In antwoord op een verzoek om commentaar verwees de OIJ CPJ naar de persconferentie van Espinoza.


Teletica, opgericht in 1958 als het eerste televisiebedrijf van Costa Rica, is een van de belangrijkste nationale tv-zenders van het land. De omroep exploiteert kabelbedrijf CableTica en twee nationale tv-kanalen, Teletica Canal 7 en Teletica Canal 33.

DeCosta Ricaanse president Carlos Alvarado veroordeelde de handeling op zijn Twitter-account. 'Ik veroordeel fel wat er is gebeurd op Teletica. Een paar kunnen een land niet intimideren om verder te gaan en de vrijheid van meningsuiting tot zwijgen te brengen', schreef Alvarado.


Santos zei, dat hij de aanval als een 'geïsoleerde gebeurtenis' beschouwde en de cohesie en steun vierde die hij in veel sectoren van de Costa Ricaanse samenleving heeft gevoeld. 'Dit vertegenwoordigt niet de bevolking van Costa Rica; er is een enorme steun van de pers in het algemeen. Ze zijn erin geslaagd de Costa Ricaanse pers nu meer dan ooit te verenigen', aldus Santos.

De Colegio de Periodistas de Costa Rica (COLPER) veroordeelde de aanval. 'COLPER zal doorgaan met het verdedigen van een onafhankelijke pers die zijn werk zonder enige druk uitvoert. We roepen alle politieke actoren op om deze laffe daad te veroordelen', zei de groep in een verklaring gepubliceerd op haar officiële Facebook-pagina.


(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/Twitter/YouTube/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten