woensdag 31 juli 2019

'De goudfabriek van Rosebel Gold Mines/IAmGold draait op een laag pitje'

Minister Akiemboto: 'Er is nog voor drie tot vijf dagen erts om te verwerken in de fabriek'


'De goudfabriek van Rosebel Gold Mines/IAmGold draait op een laag pitje. De werkzaamheden in de mijn zijn stopgezet. De meeste werknemers zijn ook van de plant in afwachting van de situatie. Er is nog voor drie tot vijf dagen erts om te verwerken in de fabriek', zei minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen gistermiddag in De Nationale Assemblee, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 31 juli 2019.

Een regeringsdelegatie heeft zich in het gebied georiënteerd en ook de condoleances overgebracht aan de nabestaanden van de overleden goudzoeker, afkomstig uit Brownsweg.

Akiemboto zei, dat het Suriname in geen geval goed doet dat er een leven valt te betreuren en dat bedrijfseigendommen van Rosebel zijn vernietigd. 'We hebben allemaal verloren en de ene ervaart het pijnlijk, meer dan de andere. Maar, als land is er geen enkel voordeel en wij zullen met z'n alles aan moeten doen om herhaling hiervan te voorkomen.'

Kijk, luister vanaf 1:21:50


Het gaat om een voortslepende kwestie dat zich jaren voordoet. Er is volgens de minister nooit een afdoend antwoord gekomen op dit vraagstuk. De bewindsman zei, dat het protocol met afspraken, dat in 2017 door inzet van president Desi Bouterse, is getekend met een groep jongeren verenigd in Makamboa en IAmGold nog steeds recht overeind staat en werkt. Makamboa is niet betrokken bij het incident. 'De persoon die hier is komen te ontvallen, was geen lid van Makamboa, maar een jongere uit het district Brokopondo', deelde Akiemboto mee.

Vanwege de veiligheid is het personeel van Rosebel dat niet dringend nodig is naar huis gestuurd. Er wordt gewacht op de normalisatie van activiteiten. Indien IAmGold aangeeft dat de werknemers vanuit Paramaribo getransporteerd moeten worden naar het gebied om te werken, moet de overheid ervoor zorg dragen dat de veiligheid gegarandeerd is en de productie op gang kan komen.

Akiemboto wees erop, dat verlies van het bedrijf ook betekent derven van inkomsten voor Suriname.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten