dinsdag 16 juli 2019

Weer bloedbad in Colombia in intensiverende strijd illegale gewapende groepen om controle over grens met Venezuela

Lichamen van drie mannen en één vrouw gevonden in Puerto de Santander en bij Cucuta


Venezolaanse autoriteiten arresteren vijf mannen die rondlopen met drie onthoofde hoofden...


De autoriteiten van Colombia bevestigden maandag 15 juli 2019 opnieuw een bloedbad te midden van een schijnbaar intensiverende strijd om de controle over de grens met Venezuela. De lichamen van drie mannen en één vrouw werden gevonden in Puerto de Santander en een landelijk gebied van Cucuta, de belangrijkste grensovergang tussen de twee landen en de hoofdstad van de provincie Norte de Santander. 

De gruwelijke vondst komt drie weken nadat ten minste 10 mannen werden gedood tijdens een vuurgevecht tussen illegale gewapende groepen in Boca Grita, een stad in Venezuela op slechts vijf minuten van Cucuta.


Vorige week arresteerden de Venezolaanse autoriteiten vijf mannen die rondliepen met drie onthoofde hoofden, volgens de krant El Tiempo zondag 13 juli 2019. Een onthoofd lichaam werd slechts vier weken eerder gevonden. Op social media circuleert naar verluidt een video van gewapende mannen met onthoofde hoofden in omloop.


De vuurgevechten en onthoofdingen vallen samen met de aankondiging van een nieuwe 'anti-guerrilla' paramilitaire groep, de Verenigde Colombiaanse-Venezolaanse Zelfverdedigingstroepen (AUCV, Autodefensas Unidas de Colombia y Venezuela), in het grensgebied.

Anti-guerrilla pamfletten ondertekend door deze groep zijn opgedoken in Cucuta en in steden aan de Venezolaanse kant van de grens, meldde El Tiempo zondag 13 juli 2019.

Javier Tarazona van Redes, een Venezolaanse non-gouvernementele organisatie die de activiteiten van illegale gewapende groeperingen in de regio heeft gevolgd, vertelde de krant dat hij gelooft dat de AUCV helemaal niet nieuw is, maar eerder een fusie tussen de AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia) en de EPL (Ejército Popular de Liberación), het regionale guerrillaleger dat sinds vorig jaar in oorlog is met het ELN (Ejército de Liberación Nacional) over de controle over de Coca-rijke Catatumbo-regio.


De EPL en de AGC zouden samenwerken om de controle over de grensoverschrijdende routes voor drugshandel te overnemen die worden gecontroleerd door 'La Linea', een regionale criminele groep die naar verluidt samenwerkt met het ELN.

Tarazona's hypothese wordt gesteund door Nestor Rosania van het Security and Peace Study Centre van de Universidad Pontificia Bolivariana (UBP) in Medellin, die voegde toe dat de anti-guerrilla retoriek alleen maar dient om hun criminele doelstellingen te verdoezelen. Waar ze naar op zoek zijn, volgens mensen in het gebied, is om het de kenmerken te geven van een intern conflict, zoals enkele jaren geleden gebeurde met de zelfverdedigingsgroepen, maar uiteindelijk willen ze de illegale economieën beheersen.

UPB-hoogleraar Nestor Rosania Indepaz, een van Colombia's meest gerenommeerde conflictmonitors, bevestigde dat de fusie tussen EPL en AGC ook in strijd is met de drugshandelorganisatie Los Rastrojos. Deze voormalige afdeling van het Norte del Valle-kartel is vrijwel weggevaagd van de Colombiaanse kaart door de AGC, na meer dan een decennium van rivaliteit, maar blijft sommige routes in de buurt van Cucuta beheersen. Het zijn niet alleen drugs.

De crisis in Venezuela en de spanningen in dat land met Colombia en de VS zijn alleen de illegale gewapende groep en criminele organisaties ten goede gekomen. Vroeger was de belangrijkste activiteit in de regio smokkelwaar en drugs, maar met Venezuela in crisis is mensenhandel ook een bloeiende onderneming geworden. Dit heeft de inzet in de regio verhoogd en is mogelijk verantwoordelijk voor de toename van geweld.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El-Nacional/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten