dinsdag 16 juli 2019

Aantal mensen dat honger lijdt in Colombia aanzienlijk gedaald

Colombia positieve uitzondering in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied


Het aantal mensen dat honger lijdt in Colombia is aanzienlijk gedaald sinds het voor het laatst werd onderzocht tussen 2004 en 2006, zei de Verenigde Naties (Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en andere VN-organisaties waaronder de Wereldgezondheids- organisatie, WHO) maandag 15 juli 2019. Volgens het rapport 'The State of Food Security and Nutrician in the World' (SOFI) is het aantal mensen dat honger lijdt in Colombia, gedaald van 4,2 miljoen tussen 2004 en 2006 tot 2,4 miljoen tussen 2016 en 2018.

Colombia's sterk dalende hongercijfers staan in positieve zin haaks op die die van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, waar het aantal mensen dat honger leed, steeg van 39,1 miljoen naar 42,5 miljoen. Deze regionale toename van de honger is grotendeels te wijten aan Venezuela, waar het aantal mensen dat honger leed maar liefst 4 miljoen bedroeg, wat 12,5% van de bevolking is.

Andere landen die een toename van de honger zagen, waren volgens de VN Guatemala (500.000), Argentinië (200.000) en Haïti (100.000). 'De toename van de honger in de afgelopen jaren is sterk geassocieerd met de economische vertraging in de regio' die volgde op een wereldwijde daling van de grondstoffenprijzen sinds 2011, aldus Ricardo Rapallo van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FOA) geciteerd door de krant El Espectador.

Recente groeivertragingen en teruggang van de economische groei in veel regio's worden grotendeels verklaard door sterke dalingen van de grondstoffenprijzen. Dit is vooral van invloed op landen die afhankelijk zijn van primaire grondstoffenexport.

Een instorting van de olieprijzen in 2014 leidde tot een onverwachte teruggang van de Colombiaanse economie, die zich nog steeds herstelt. Desalniettemin leidde de economische teruggang niet tot een toename van de honger, zoals wel gebeurde in Venezuela, dat aanzienlijk meer afhankelijk is van de export van grondstoffen en is afgedaald naar een humanitaire crisis.

Om de honger te bestrijden, benadrukte Rapallo, moeten landen het inkomen op korte termijn van huishoudens beschermen, 'bijvoorbeeld via programma's voor sociale bescherming, programma's voor openbare werken of beleid gericht op het stabiliseren van voedselprijzen. Tegelijkertijd moeten ze bezuinigingen op essentiële sociale voorzieningen vermijden.'

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Espectador)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten