dinsdag 16 juli 2019

Ouders van bij twee woningbranden omgekomen jonge kinderen kunnen worden vervolgd... - 'We moeten onze kinderbescherming nu echt upgraden'

'In beide zaken wordt een dossier opgemaakt en naar het Openbaar Ministerie worden verstuurd'

Mogelijk zijn ouders schuldig aan verwaarlozing of grove nalatigheid


Ouders van de bij de twee woningbranden omgekomen jonge kinderen kunnen zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk worden vervolgd als blijkt dat ze schuldig zijn aan verwaarlozing en grove nalatigheid. Dat zegt juriste Sharon Geerlings-Headley vandaag, dinsdag 16 juli 2019, in de Ware Tijd. Zij is familie- en jeugdrechtdeskundige en docente aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. 

Ouders die schuldig zijn aan verwaarlozing van hun kinderen of slecht levensgedrag, kunnen worden ontzet uit de ouderlijke macht of voogdij, aldus de juriste. Als er sprake is van het verlaten van een minderjarige die aan je zorg is toevertrouwd of van ernstige veronachtzaming van de opvoedings- en verzorgingstaak, kunnen de ouders ook strafrechtelijk worden vervolgd.

(Bron foto: Korps Brandweer Suriname)
Politiewoordvoerder Humphrey Naarden zegt, dat de ouders van de 2-jarige Delvano Eind hebben verklaard, dat ze de peuter alleen thuis hadden gelaten om eten te gaan kopen. Het jongetje is in de vroege ochtend van 2 juli in een woningbrand aan de ← Petrusweg in Pontbuiten omgekomen.

Een paar uren daarna zijn ook in een brand vier jonge kinderen omgekomen aan de Ellestraat ↓ te Latour. De moeder van die kinderen heeft tegenover de politie verklaard, dat ze de jongens met een minderjarig nichtje (15) thuis had achtergelaten. Dit wordt echter ontkend door het nichtje.

(Bron foto: Korps Brandweer Suriname)
'Er moet nu confrontatie plaatsvinden tussen de twee mensen, want we willen waarheidsvinding', zegt Naarden. Hij wil niet vooruitlopen op zaken, maar legt uit dat in beide zaken een dossier zal worden opgemaakt en naar het Openbaar Ministerie worden verstuurd. Dat zal vervolgens besluiten of de zaken een strafrechtelijk karakter krijgen.

Geerlings-Headley is terughoudend en doet geen verregaande uitspraken; zij wil geen 'zout in open wonden strooien' en kan zich het intense leed van de ouders en familie voorstellen. Om conclusies te trekken moeten alle feiten duidelijk zijn en vaststaan.

De juriste pleit wel voor het heel veel serieuzer toepassen van de kinderbeschermingsmaatregelen in Suriname. 'We moeten onze kinderbescherming nu echt upgraden. Ook moeten we beter signalen opvangen en denken aan preventieve maatregelen om dit soort gruwelijke ongevallen te voorkomen. Kinderen zijn kostbaar en moeten actief worden beschermd.'

Ze wijst erop dat kinderen niet onder toezicht kunnen worden gelaten van andere minderjarigen. 'Ze kunnen de verantwoordelijkheid niet dragen en het creëert ruimte voor misstanden zoals misbruik.'

Volgens Geerlings-Headley worden kinderen gemakkelijk in kindertehuizen geplaatst of achtergelaten door hun ouders. Dat is een heel ongezonde zaak. Indien armoede daaraan ten grondslag ligt, dienen volgens haar gezinsondersteunende maatregelen te worden getroffen, maar ouders moeten toch hun verantwoordelijkheid op zich nemen en het beste kiezen voor hun kinderen. 'We moeten onze kinderen beter beschermen en niet nalatig zijn in welke situatie dan ook.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten