dinsdag 16 juli 2019

Rechters Rudge en Kuldip Singh gekozen voor OAS-organen

(Bron foto: OAS)
Rudge neemt zitting in het Inter-American Juridical Committee en Kuldip Singh in het Justice Studies Center of the Americas


Tijdens de vergadering van de 49e Algemene Vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) op 26, 27 en 28 juni 2019 in Medellín, Colombia, zijn verkiezingen gehouden voor diverse organen van de organisatie. Suriname heeft voor het eerst kandidaten gepresenteerd voor de verkiezing van leden ten behoeve van de Inter-American Juridical Committee (CJI) en het Justice Studies Center of the Americas (JSCA), respectievelijk de rechters Eric Patrick Rudge en Maytrie Vydia Kuldip Singh, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut pas op maandag 15 juli 2019.



De CJI dient als een adviesorgaan voor de Organisatie van Amerikaanse Staten inzake juridische aangelegenheden om zodoende geleidelijke ontwikkeling en codificatie van het internationaal recht te bevorderen en om de mogelijkheid te bestuderen om de wetgeving in de landen van het westelijk halfrond te standaardiseren.

Het JSCA ontwikkelt hervormingsprogramma’s voor rechtssystemen om OAS-lidstaten te ondersteunen bij de hervormingen van hun rechtssysteem. De belangrijkste aandachtsgebieden van de JSCA zijn het strafrecht, de toegang tot het rechtssysteem en het bestuur en beheer van het rechtssysteem.

Na intensieve diplomatieke 'demarches' van Suriname, ondernomen door het ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn beide kandidaten van Suriname gekozen. Voor de ICJ waren er vier kandidaten en twee beschikbare zetels. De kandidaten waren El Salvador, Paraguay, Costa Rica en Suriname. Rechter Rudge werd in de eerste ronde gekozen met 21 stemmen. De kandidaat van Paraguay werd na de 3de ronde gekozen.

Voor de JSCA waren er drie (3) kandidaturen, te weten: Suriname, Argentinië en Costa Rica met drie beschikbare zetels. Rechter Kuldip Singh werd gekozen met 24 stemmen. Vermeldenswaard is dat de kandidaten van Suriname zich in een vroeg stadium van de verkiezingen konden verzekeren van het aantal noodzakelijke stemmen, 18.

De gekozen functionarissen zullen per 1 januari 2020 hun functie bekleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten