dinsdag 16 juli 2019

Minister van LVV gaat in Assemblee in op penibele situatie rond export groente naar EU-landen

'Suriname moet maatregelen treffen om te voldoen aan nieuwe Europese voorwaarden'


'Wat hebben LVV-ambtenaren de afgelopen drie jaar gedaan?'


Terwijl het al drie jaar bekend is, dat de Europese Unie (EU) maatregelen treft voor de import van groenten, moet in Suriname binnen drie maanden orde op zaken gesteld worden. Export van groenten, zoals sopropo, boulanger, manja en peper, is in een zorgwekkende situatie beland. Suriname staat op nummer éém van landen die maatregelen moeten treffen om te voldoen aan de nieuwe Europese voorwaarden om groenten te kunnen exporteren, zei minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vandaag, dinsdag 16 juli 2019, aldus Starnieuws.

Tien ondernemers exporteren sopropo naar Europa. Het gaat om 150 hectare productieareaal dat ruim 3 miljoen euro opbrengt op jaarbasis. De vraag naar sopropo is groot en Suriname kan daaraan niet voldoen.


Parmessar heeft aangegeven, dat met de exporteurs is gesproken over maatregelen die getroffen moeten worden om te voldoen aan de eisen van de EU. Het gaat om voedselveiligheid waarbij chemicaliën en insecten een rol spelen. De EU stuurt komende week ook deskundigen naar Suriname om de audit, die in oktober gehouden wordt, voor te bereiden met LVV en de exporteurs.

Assembleeleden hebben ook gewezen op de voedselveiligheid voor nationale consumptie, dat belangrijker is dan de export. Benadrukt werd, dat er alles aan gedaan moet worden om voedselveiligheid aan te pakken. Het moet niet zo zijn dat het buitenland Suriname wijst op gevaren, waarna pas actie wordt ondernomen, zo was uit de oppositie te horen.

Ook vroegen oppositieleden zich af wat de afgelopen drie jaar door LVV-ambtenaren is gedaan.

De minister merkte op, dat er een nationale opstelling moet zijn, waarbij er alles aan gedaan moet worden om te voorkomen dat er geen groenten meer geëxporteerd kunnen worden naar Europa. Steeds vaker worden ladingen afgekeurd. Alle betrokken exporteurs moeten meewerken opdat de audit succesvol wordt uitgevoerd. Exporteurs die niet deelnemen aan de audit zullen geen vergunning krijgen. Degenen die wel beantwoorden aan de eisen, mogen niet gedupeerd worden.

Er zijn harde afspraken gemaakt met de exporteurs en elke week is er overleg om de voortgang te monitoren. Parmessar verwacht dat als iedereen meewerkt, dit traject tot een goed einde kan worden gebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten