dinsdag 16 juli 2019

OM eist 8 jaar gevangenisstraf tegen vijf verdachten in zaak Colombiaanse cocaïne duikboot

'Deze mensen behoren tot een internationaal drugskartel'


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren tegen vier van de mannelijke en een van de vrouwelijke verdachten een gevangenisstraf van acht jaar onvoorwaardelijk en een boete van Srd 60.000 of drie vervangende maanden hechtenis geëist.  De overige drie verdachten hangt een straf van vijftien maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk, en een proeftijd van drie jaar, boven het hoofd. Tegen het drietal is ook een boete van Srd 30.000 of twee vervangende maanden hechtenis geëist, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 16 juli 2019.

Twee van de verdachten, onder wie de eigenaar van het terrein waarop de duikboot is aangetroffen (rijstondernemer Radj Oedit), zijn nog voortvluchtig.

'Deze mensen behoren tot een internationaal drugskartel. Ze hebben het imago en de openbare orde van Suriname geschonden', sprak de Officier van Justitie (OvJ). Volgens de OvJ heeft het onderzoek uitgewezen, dat alle acht verdachten een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan het totaal proces. Ook is gebleken, dat alle verdachten meerdere malen naar Saramacca, nabij kilometer 80, zijn afgereisd. Een van hen is ter plekke aangetroffen. Bij het zien van de politie probeerde hij te vluchten. Via telefoonuitdraai is ook duidelijk, dat de verdachten in nauw contact met elkaar waren. 'Het is een zeer professionele drugsorganisatie', aldus het OM.

Twee politiemannen die eerder als getuige zijn gehoord, verklaarden dat het duidelijk is dat de semi-duikboot bedoeld was voor drugstransport. Dit kan worden afgeleid aan onder meer de constructie. 'Het is geen pleziervaartuig, het is niet luxe, het heeft geen toilet en er is voldoende ruimte voor brandstof om lange afstanden af te leggen', verklaarden de mannen.

Beide getuigen leggen een verband tussen de boot en een airstrip die tijdens het onderzoek is ontdekt. Het vliegveldje heeft een landingsbaan van ongeveer twee kilometer lang en vijf meter breed in de Tibitisavanna. Onderzoek van luchtvaartwaakhond CASAS (Civil Aviation Safety Authority Suriname) heeft uitgewezen, dat de landingsbaan geschikt is voor eenmotorige vliegtuigen met een vrachtgewicht van ongeveer zeven duizend kilogram. Vermoed wordt dat de drugs met een vissersboot, vanuit dat vliegveld via de Tibitirivier naar de duikboot in de Coppenamerivier zou worden getransporteerd. De airstrip was volgens de getuigen goed onderhouden en er waren ook duidelijke bandensporen van een vliegtuig te zien. Er zijn op het vliegveldje vier vaten kerosine, drie vaten gasoline en kruiwagens gevonden en niet ver daarvandaan is een kleine kamp ontdekt. De politieagenten vermoedden dat daar drugstransporteurs logeerden. De afstand van de landingsbaan naar de Tibitirivier is ongeveer 2 kilometer.

De rechter heeft de zaak voor pleidooi van de advocaten uitgesteld naar 5 augustus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten