donderdag 25 juli 2019

Veehoudersbond niet geïnformeerd over mogelijke komst Blackbelly-schapen van Barbados

(Bron foto: blackbellysheep.org)
'Als de lokale sector hiervan zal profiteren, is het geen probleem'


Het aanbod van Suriname aan Barbados om in Suriname Blackbelly-schapen te gaan fokken, wordt nauwlettend gevolgd door de Veehoudersbond. Voorzitter Mukesh Ramlagan zegt vandaag, donderdag 25 juli 2019, in de Ware Tijd, dat er zowel voor- als nadelen hieraan kleven, afhankelijk van afspraken die de twee landen zullen maken. 

Barbados is vanwege een tekort aan landbouwgrond niet in staat om de gewenste populatie Blackbelly-schapen te halen. Suriname beschikt volgens het eiland over genoeg land en schoon drinkwater om de fok te faciliteren. Er is daarom positief gereageerd op het aanbod vanuit Suriname. Ook Guyana heeft aangeboden om faciliterend op te treden. 'Als de lokale sector hiervan zal profiteren, is het geen probleem', stelt Ramlagan die in eerste instantie verrast reageert, omdat naar zijn zeggen de bond niet op de hoogte is gesteld door de autoriteiten.

Afgaand op de informatie die tot nu toe is vrijgekomen, stelt hij dat de lokale veehouders in staat zijn om schapen te fokken voor de export, mits de mogelijkheden daartoe worden gecreëerd dan wel verbeterd. 'De behoefte vanuit Barbados is een mogelijkheid voor ons hier om te exporteren.' Een ander voordeel is volgens hem, dat Suriname zodoende valuta kan verdienen.

Ramlagan stelt, dat er op dit moment 'duizenden' schapen lokaal worden gefokt. Er is wel voldoende grond, maar niet genoeg gras. 'De vraag is dan ook waar grond uitgegeven zal worden voor het plan van Barbados. '

Hij haalt aan dat de lokale sector zou kunnen profiteren van de afspraken tussen de twee landen in het kader van rasverbetering. 'Te Tibiti werden ook schapen gefokt voor de rasverbetering, maar niemand kan antwoord geven op de vraag waar die schapen nu zijn.'

Barbados heeft op dit moment ongeveer 15.000 schapen, maar wil dit aantal vermeerderen naar minimaal 35.000 om te kunnen voldoen aan de jaarlijkse vleesbehoefte. De lokale minister van Landbouw ziet het aanbod van Suriname en Guyana als een mogelijkheid om de productie verder te verhogen wat ook de kleding en textielindustrie van zijn land ten goede zou komen. Barbados stuurt binnenkort een missie naar de twee landen voor oriëntatie en verdere bespreking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten