donderdag 25 juli 2019

Gajadien (VHP): 'Schaarste aan Amerikaanse dollars kan economie ernstig ontregelen'

'Wij willen niet terug naar periode van lege rekken en tekorten aan basale medicamenten'


Asiskumar Gajadien (VHP), lid van de vaste commissie van Financiën in De Nationale Assemblee, beweert vandaag, donderdag 25 juli 2019, via Starnieuws, dat de schaarste aan Amerikaanse dollars de economie ernstig kan ontregelen. De regering zal volgens hem besluiten moeten nemen ter ombuiging van het beleid, anders zal de economie zwaarder getroffen worden. 

'Wij willen niet terug naar een periode van lege rekken en tekorten aan basale medicamenten', zegt de volksvertegenwoordiger. Het bevreemdt Gajadien, dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) grote hoeveelheden aan euro’s in contanten ter beschikking stelde aan cambio’s, terwijl juist het girale verkeer gestimuleerd moet worden.

'Komt nog bij kijken dat administratief deze transacties lijken op girale overmaking, maar dat er contanten worden overgedragen', stelt Gajadien na een onderzoek te hebben gepleegd.

Sedert de inbeslagname twee jaar geleden van de 19.5 miljoen euro door Nederland, worden er allerlei alternatieven bekeken, zonder enig resultaat tot nu toe. Feit is volgens Gajadien, 'dat wij als land financieel gedeeltelijk geïsoleerd zijn. Dat is waar de regering-Bouterse ons naar toe gebracht heeft. Dat via de achterdeur vermoedelijk mede gestimuleerd wordt dat private ondernemingen aan geldwisselingen doen, is nu overduidelijk.'

Met een circulaire naar de cambio's waarin een bandbreedte voor de aan- en verkoop van Amerikaanse dollars gaat de CBvS de paralellmarkt niet kunnen afremmen, maar juist stimuleren dat er buiten handel gedreven zal worden voor valuta. 'Anders krijg je een situatie, dat als de handelsbanken niet kunnen voorzien in de importdollars, wij uiteindelijk zullen zitten met lege rekken in de winkels', meent Gajadien.

De volksvertegenwoordiger roept de regering op haar beleid om te buigen, minder te verspillen en daadwerkelijk de beschikbare middelen aan te wenden voor noodzakelijke uitgaven. Verder moet in het kader van de Nationale Risk Assessment alles aan gedaan worden, opdat instituten zich houden aan de regels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten