vrijdag 14 juni 2019

Voormalig ministers John Hardjoprajitno en Harvey Naarendorp vrijgesproken in proces 8 decembermoorden


Het Openbaar Ministerie had in april ook om vrijspraak gevraagd


De rechter heeft vandaag, vrijdag 14 juni 2019, in de rechtbank in Paramaribo de verdachten John Hardjoprajitno en Harvey Naarendorp vrijgesproken van betrokkenheid bij de 8 decembermoorden. Hiermee volgt de rechter het oordeel van het Openbaar Ministerie (OM), dat in april ook om vrijspraak had gevraagd. Dit bericht onder andere het AD.

Het 8 decemberproces gaat over de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is de huidige president van Suriname, Desi Bouterse. In 1982 was hij leider van het toenmalige militaire bewind. Het OM heeft vorig jaar twintig jaar cel tegen hem geëist, net als tegen zeven andere verdachten. Voor negen verdachten is vrijspraak gevraagd. De verwachting is dat de Krijgsraad het vonnis tegen die verdachten later dit jaar zal uitspreken.

De zaak van Hardjoprajitno en Naarendorp gaat ook over de decembermoorden, maar deze is apart behandeld door de Kantonrechter, omdat zij in 1982 een ministerspost vervulden. De andere verdachten waren militairen; hun zaak speelde bij de Krijgsraad.

Advocaat Hugo Essed, die in dit proces de nabestaanden van slachtoffers bijstaat, ziet deze uitspraak als het einde van de zaak. Hij verwacht niet dat het OM of de verdachten hoger beroep zullen aantekenen.

Essed betreurt het wel dat het OM geen nieuw onderzoek heeft gedaan naar de rol die Hardjoprajitno en Naarendorp hebben gespeeld in december 1982. Volgens hem zijn er nabestaanden die andere informatie hebben over de betrokkenheid van de twee verdachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten