vrijdag 14 juni 2019

617 Kilo cocaïne ontdekt in haven van Antwerpen, België

Drugs, verdeeld over 538 pakken, gevonden in een container met blikken tonijn

Politie en Douane België gaan nauwer samenwerken met Brazilië en Colombia


Het parket van Oost-Vlaanderen is een onderzoek gestart na de vondst van een partij cocaïne in de Waaslandhaven begin juni. De drugs, verdeeld over 538 pakken en met een totaal gewicht van 617 kilo, werden op 3 juni gevonden in een container met blikken tonijn, zo laat het parket vandaag, vrijdag 14 juni 2019, weten in een persbericht, zo berichten lokale media.


De container kwam eind mei aan vanuit Ecuador in de Waaslandhaven met het schip MSC Julia R. en werd begin juni gelost op kaai 1742 van MPET.

Het verdere onderzoek is in handen van de federale gerechtelijke politie in Antwerpen onder leiding van het parket van Oost-Vlaanderen. Er werden nog geen arrestaties verricht in het dossier.

Ondertussen wordt de strijd tegen drugshandel via de Antwerpse haven opgevoerd. De politie en douane gaan nauwer samenwerken met hun collega’s in Brazilië en Colombia. De Braziliaanse politie vond deze week in de haven van Santos een partij van meer dan 500 kilo cocaïne die was verstopt tussen een lading vloertegels. De granieten en marmeren tegels waren op weg naar de haven van Antwerpen.


In 2018 hebben de Zuid-Amerikaanse politiediensten meer dan 50 ton cocaïne met als bestemming de haven van Antwerpen in beslag genomen. Brazilië en Colombia zijn de twee belangrijkste transitlanden voor de cocaïnetrafiek langs de Antwerpse haven. Omdat de federale politie en de douane meer mogelijkheden willen om cocaïne die op weg is naar België, al eerder te onderscheppen en omdat ze de informatie-uitwisseling willen bevorderen, gingen ze op werkbezoek naar de Zuid-Amerikaanse landen.

Met de Braziliaanse autoriteiten kwam de Belgische delegatie overeen om de samenwerking nog te versterken. Zo zal een operationeel misdrijfanalist van de Antwerpse federale gerechtelijke politie worden ingeschakeld om gezamenlijke Belgisch-Nederlands-Braziliaanse dossiers onder de loep te nemen, met het oog op toekomstige gemeenschappelijke onderzoeken. Daarnaast wordt een lid van de Braziliaanse antidrugsbrigade één maand ter beschikking gesteld van de Belgische federale politie.

In Colombia bereikten de partijen een akkoord om zowel tussen de politiediensten als tussen de douaneadministraties een memorandum op te stellen. De douane wil daarbij volop inzetten op technologische innovatie en het gebruik van artificiële intelligentie in het controleproces. Volgens Marc De Mesmaeker, commissaris-generaal van de Belgische federale politie, is internationale politiesamenwerking een prioriteit. 'Ik ben na dit bezoek nog meer overtuigd van het belang ervan. De strijd tegen drugstrafiek kan enkel slagen indien we investeren in de samenwerking met de bron- en transitlanden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten