vrijdag 14 juni 2019

Braziliaans Hooggerechtshof: 'Homofobie een misdrijf vergelijkbaar met racisme'

Brazilië sluit zich nu aan bij groeiend aantal landen in regio met pro LGBT-beleid

Drie tegen stemmende rechters: 'Het criminaliseren van homofobie is de taak van het Congres, niet die van de rechtbank'


Het Hooggerechtshof van Brazilië heeft donderdag 13 juni 2019 vòòr gestemd om homofobie te criminaliseren, een belangrijke stap voor seksuele minderheden in een van de gevaarlijkste landen voor LGBT-mensen in de wereld. 

Het Hooggerechtshof, dat acht tegen drie ten gunste van de maatregel stemde, classificeerde homofobie als een misdrijf vergelijkbaar met racisme, totdat het Congres - dat wordt gehouden door een conservatieve meerderheid en sterk beïnvloed wordt door evangelische kerken - wetgeving heeft goedgekeurd die specifiek op dergelijke discriminatie is gericht.


Brazilië sluit zich nu aan bij een groeiend aantal landen in de typisch conservatieve en door katholieken beïnvloede Latijns-Amerikaanse regio die maatregelen hebben genomen ten gunste van LGBT-rechten.

'Alle vooroordelen zijn geweld. Alle discriminatie is een oorzaak van lijden', zei rechter Carmen Luzia terwijl hij voor de maatregel stemde. 'Maar, ik heb geleerd dat sommige vooroordelen meer lijden veroorzaken dan andere.' 

Volgens de non-gouvernementele organisatie Grupo Gay de Bahia, die de afgelopen veertig jaar nationale statistieken heeft verzameld, waren er in 2017 387 moorden en 58 zelfmoorden ten aanzien van 'homotransfobie', een toename van 30 procent ten opzichte van 2016. Dit komt neer op één zelfmoord overlijden onder LGBT. of elke 19 uur een moord in Brazilië.

Het hoogste Hof van het land beschouwde het als verwaarlozing van de wetgevende macht om een ​​dergelijke discriminatie tot nu toe niet te hebben verboden. Maar, de drie rechters die tegen de maatregel stemden, drongen erop aan dat het criminaliseren van homofobie de taak van het Congres was, niet die van de rechtbank. 'Alleen het Congres kan (de definitie van) misdaden en straffen goedkeuren, alleen het Congres kan wetten over crimineel gedrag aannemen', zei rechter Ricardo Lewandowski.

Handelingen van racisme, en nu daden van 'homotransfobia' in Brazilië worden geconfronteerd met een tot drie jaar gevangenisstraf of een boete.

De beslissing van het Hof heeft binnen het Congres tot spanningen geleid. Met een grote groep die hun belangen in het Congres verdedigt, zullen de Pinksterkerken - waarvan de aanhangers exponentieel zijn gegroeid in Brazilië, het land met de meeste katholieken ter wereld - naar verwachting proberen initiatieven zoals die van het Hof te vertragen. Het criminaliseren van homofobie kan kerkleiders beperken, van wie velen vrezen dat ze worden gestraft voor het afwijzen van homoseksuele seksen door religieuze teksten in te roepen. Maar, in het vonnis van het Hof verklaart de rechtbank expliciet, dat het criminaliseren van 'homotransfobie' de vrijheid van godsdienst niet zal beperken, zolang de kerken geen 'haattaal' promoten die discriminatie, vijandigheid of geweld tegen mensen oproept vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit .

De beslissing van donderdag is de laatste in een golf van pro-LGBT-rechtenbeslissingen in Latijns-Amerika. Brazilië had het homohuwelijk al eerder gelegaliseerd, samen met Argentinië, Colombia en Uruguay. Ze waren het meest recent toegetreden door Ecuador, wiens hoogste rechtbank woensdag het homohuwelijk heeft goedgekeurd in een historische uitspraak voor het land.

(Suriname Mirror/AFP/France24/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten