donderdag 9 mei 2019

VES-voorzitter beweert dat ‘Breng dollars’-campagne maandelijks ruim 15 miljoen Amerikaanse dollar kan opleveren....

'Wij gaan enigszins uit van aannames, maar de campagne moet helder zijn naar de toerist toe'


Op maandbasis kan via toeristen uit Nederland en Frans-Guyana respectievelijk elf miljoen en 3.9 miljoen Amerikaanse dollar contant Suriname worden binnengebracht. Mits de regering uitvoering geeft aan het campagnevoorstel van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). Dat beweert althans VES-voorzitter Winston Ramautarsing, die een berekening maakte op basis van een ruwe inschatting, die zij dinsdag presenteerde tijdens een discussieavond van de Kenniskring, zo bericht de Ware Tijd donderdag 9 mei 2019.

Het voorstel is om een 'Breng dollars naar Suriname'-campagne op te zetten, waarbij toeristen uit Nederland en Frans-Guyana ertoe worden bewogen om in Suriname Amerikaanse dollars te besteden in plaats van euro's. Dat moet ertoe leiden, dat het tekort aan dollars tijdelijk wordt opgevangen. Tegelijkertijd moet worden voorkomen, dat de 'euroberg' nog meer groeit. Als gevolg van de inbeslagname van 19.5 miljoen euro is er een tekort aan Amerikaanse dollars en een overschot aan euro's.

De VES stelt voor dat de campagne van mei tot en met augustus wordt uitgevoerd en dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de Surinaamse Bankiersvereniging hierin een voortrekkersrol vervullen. Het voorstel is schriftelijk aan deze autoriteiten overgebracht, maar een reactie is tot nu toe uitgebleven.

De VES gaat bij haar berekening uit van tien vluchten per week vanuit Nederland met 250 bereidwillige toeristen en een verblijfsperiode van twee weken. Zij schat in dat er wekelijks per reiziger vijfhonderd euro wordt besteed wat gelijk staat aan 550 Amerikaanse dollar. De totale instroom wordt 2.750.000 Amerikaanse dollar per week. Op maandbasis is dat elf miljoen Amerikaanse dollar, wat in vier maanden neerkomt op 44 miljoen Amerikaanse dollar. Daartegenover staat dat er op maandbasis tien miljoen euro minder het land binnenstroomt.

Voor wat betreft reizigers uit Frans-Guyana gaat de VES uit van 85.000 toeristen, die jaarlijks Suriname bezoeken met een gemiddelde besteding van duizend euro per toerist. Dit baseert de VES op uitspraken van CBvS-governor Robert-Gray van Trikt tijdens een persconferentie op 25 april. De VES doet op basis daarvan een aanname. Als de helft van deze groep bereid zou zijn om haar euro's in Amerikaanse dollars om te zetten, kan er op maandbasis 3,9 miljoen Amerikaanse dollar binnengebracht worden.

VES-ondervoorzitter Swami Girdhari wijst op de noodzaak van de campagne. 'Wij gaan enigszins uit van aannames, maar de campagne moet helder, duidelijk en transparant zijn naar de toerist toe. Als ervan wordt uitgegaan dat de reiziger zelfs meer besteed dan wordt aangenomen, kunnen er op maandbasis meer Amerikaanse dollars het land instromen. We hebben het lager ingeschat. Houd er rekening mee, dat de toerist een appartement en auto zal huren en ook uit eten zal gaan.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten