donderdag 9 mei 2019

40 Jaar en 6 maanden en 30 jaar cel voor twee voormalige paramilitairen in Colombia voor ontvoering, verkrachting en marteling van journaliste

'De veroordeling is belangrijke overwinning in de moedige 19-jarige strijd van Jineth Bedoya Lima tegen straffeloosheid'


Het Committee to Protect Journalists, CPJ, verwelkomt de veroordeling op maandag 6 mei 2019 van voormalige paramilitaire strijders Alejandro Cárdenas Orozco en Jesús Emiro Pereira Rivera voor de ontvoering, verkrachting en marteling van de Colombiaanse journaliste Jineth Bedoya Lima in 2000. 

Een rechtbank in Bogotá veroordeelde Pereira in een uitspraak, die op 7 mei openbaar werd gemaakt, tot 40 jaar en zes maanden gevangenisstraf, aldus de in Bogotá gevestigde Stichting voor Persvrijheid (FLIP, Fundación para la Libertad de Prensa) en mediaberichten.



De rechtbank veroordeelde Cárdenas tot 30 jaar gevangenisstraf wegens geweld, volgens dezelfde bronnen; hij was al in 2016 veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van kidnapping en foltering in dezelfde zaak, zoals gedocumenteerd door het CPJ.

In de beslissing kwam de rechtbank tot de bevinding, dat andere derden aansprakelijk konden worden gesteld, waaronder een voormalige hoge politiefunctionaris, en stuurde hij exemplaren van de zaak door naar het parket voor nader onderzoek, volgens dezelfde bronnen.


'De veroordeling van twee mannen die betrokken zijn bij de gewelddadige aanval tegen journaliste Jineth Bedoya is een andere belangrijke overwinning in haar moedige 19-jarige strijd tegen straffeloosheid', zei CPJ Zuid- en Midden-Amerika Programmacoördinatrice Natalie Southwick in New York. 'Het is echter nog steeds niet de laatste stap. De Colombiaanse autoriteiten moeten deze gruwelijke misdaad blijven onderzoeken en ervoor zorgen dat alle verantwoordelijken voor gerechtigheid verschijnen.'

Bedoya rapporteerde over paramilitaire doodseskaders voor de dagelijkse krant El Espectador toen ze werd gekidnapt buiten de La Modelo gevangenis in Bogotá op 25 mei 2000, volgens CPJ rapportage. De aanvallers brachten haar naar de nabijgelegen stad Villavicencio, waar ze werd geslagen en verkracht, volgens het kantoor van de procureur-generaal.

Bedoya schreef over de aanval in "The Sadness of May the 25", een artikel in de 2016 editie van CPJ's Attacks on the Press.


(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten